У манастиру Милешеви почињу радови на санацији и заштити храма Вазнесења Господњег

У понедељак 17. октобра 2022. године у манастиру Милешеви Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је одржао састанак на ком су договорени радови на санацији и заштити саборног манастирског храма Вазнесења Господњег.

Састанку су поред Епископа Атанасија присуствовали заменик директора Републичког завода за заштиту споменика културе дипл. инг. арх. Снежана Јејић, представник предузећа Градња из Пријепоља г. Драган Јасика, игуманија манастира Милешеве Аквилина и надлежни свештеник протојереј Никола Перковић.

Републички завод је урадио стручно испитивање и направио комплетан елаборат заштите и санације. Акценат радова ће бити на тротоарима око храма, односно уређења тог дела порте, и изради дренаже како би се храм заштитио од даљег пропадања услед влаге која је највећи проблем у одржавању. У изради елабората Завод се држао линија реконструкције као што је рађено у 19. веку приликом тадашњих радова.

Поред свих других потребних услова Завод је настојао да будући радови буду прилагођени потребама манастира, да се у сваком случају не ремети потребна функционалност самог објекта, односно да се не ускраћује молитвена функција храма.

Након договорених услова и динамике радова Епископ је са представницима Завода, извођача и манастира обишао храм како би још једном сагледали све аспекте будућих промена које ће бити урађене.

Како су одобрења и Завода и Епархије већ прибављена, елаборат завршен и одобрен, предстоји прибављање остале потребне документације и други припремни радови овог великог пројекта који ће свакако допринети бољој заштити али и презентацији манастирског саборног храма.

Пошто су добро сагледани сви аспекти пројекта, договорена динамика и усаглашени приоритети, Епископ је захвалио свима који ће бити ангажовани на овом значајном подухвату, благословио даљи рад и пожелео скори успешан и богоугодан завршетак.