У манастиру Светог пророка Илије на Јабуци код Пријепоља прослављена храмовна слава

У среду 2. августа 2023. године, на дан прославе Светог пророка Илије, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Светог Илије на Јабуци код Пријепоља, поводом обележавања манастирске славе. Саслуживали су архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, настојатељ манастира Успења Пресвете Богородице у Сељанима код Пријепоља игуман Петар и протођакон Иван Савић.

Поред бројног верног народа, мештана Јабуке и околних села, многих Пријепољаца, као и гостију са разних страна, у Божанској Литургији учешће су узели и Председник Општине Пријепоље Драго Попадић са сарадницима, Извршни директор Рудника угља Пљевља Мијо Лекић, директор Средње стручне школе из Пљеваља мр Бојан Струњаш, и друге званице.

Након заамвоне молитве уследио је трократни молитвени опход око светог храма а потом су пред храмом освештани славски дарови и преломљени славски колачи. Домаћини славе, ове године, били су браћа Драган, Марко, Душко и Никола Кијановић.

Честитајући славу настојатељици манастира Светог Илије на Јабуци игуманији Ани, надлежном пароху протојереју-ставрофору Слободану Симићу, домаћинима славе и њиховим гостима, као и свему сабраном верном народу Божијем, владика је подсетио на угодника Божијег кога Црква данас прославља, Светог пророка Илију, рекавши: – Благодаримо Богу за Његове дарове, прослављамо Га и обнављамо нашу веру, наше укорењење у њој. И обнављамо наше сазнање да наша вера подразумева, и јесте, Заједница са Богом и Светима Његовима који су Њему одани. На сваком празнику ми доживљавамо то заједништво са Богом и Његовим Светима.

– Данашњи празник по много чему је специфичан јер нам показује колика је ширина те наше црквене заједнице. Она у себе укључује не само Апостоле и проповеднике Јеванђеља, учитеље нових времена, него она у себи садржи и пророке Божије древних времена.

– Свети пророк Илија одликује се тиме што је остварио највећу близину и пријатељство са Богом, што је показао да Небо није недоступно, и да Бог није недоступан. Пророк Илија је својим животом показао шта проистиче из такве близине са Богом, шта се може постићи.

– Он је успевао да потпуно са Богом буде и онда када су њега нападали и прогонили. Он је успевао у себи сачувати унутрашњи мир и тиме живети у сталном дијалогу са Богом, као пријатељ Божији.

Преосвећени је подсетио како је Свети пророк Илија био и ревнитељ за веру, чврст и непоколебив. И није се уплашио чак ни цара који се био огрешио о Божије законе, већ је отишао да га упозори да греши према Богу и да мора да се исправи.

– Пророк Илија није завршио своје дело на земљи, своју мисију. Он ће поново доћи да ревнује за Бога. Доћи ће пре антихриста, да би спречавао његово деловање, и ефекте његовог деловања. – Оно што је најважније када прослављамо овај дан, јесте наравно и одавање славе Богу и светим Његовим угодницима. Али нама је највише од користи то да се уверимо да имамо од Бога послане помоћнике, сараднике, примере на које се можемо угледати и који живо учествују у нашем животу.

– Ми не почињемо ништа изнова, из почетка. Имамо примере пред собом, имамо јасно одређен пут, ми не идемо кроз маглу него јасним путем, и предвођени овим светлим примерима, појаснио је Епископ Атанасије присутнима.

Домаћини славе су припремили и трпезу љубави која је послужена у порти храма, уз дружење, изворну народну песму, гусле. Домаћини су се потрудили да своје госте, учеснике Божанске Литургије у манастиру Светог пророка Илије на Јабуци код Пријепоља, што достојније угосте, у славу Божију а у част Светог Пророка Илије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку