У Рачи код Прибоја освештани темељи будућег православног храма

На дан када Српска Православна Црква прославља празник Иконе Пресвете Богородице Тројеручице, у понедељак 25. јула 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски господин Атанасије освештао је темеље за будући православни храм који ће бити посвећен овом празнику у селу Рача код Прибоја на самој граници Србије и Републике Српске.

У чину освећења темеља Преосвећеном Епископу Атанасију саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, протојереји Спасоја Вујанић и Никола Перковић, јереј Мишел Мемишевић и протођакон Иван Савић.

Храм у Рачи се гради на заједничку иницијативу мештана и њиховог пароха протојереја-ставрофора Јова Андана на земљишту које је поклонио господин Марко Зујић из Раче. У темеље будућег храма положена је и повеља на којој су уписани основни подаци о времену и условима градње храма као и имена свих чланова Грађевинског одбора.

Како је дан освећења уједно и дан славе будућег храма Грађевински одбор је припремио славске дарове који су освештани и преломљен славски колач.

Честитајући мештанима Раче и свим њиховим данашњим гостима славу њиховог будућег храма, Епископ Атанасије је рекао: – Захваљујемо, из дубине душе, Господу нашем, што нас је сабрао на богоугодном делу. Сабрао нас, сложио и добро упутио. У молитвама на Божанској Литургији се каже да је Господ и нас недостојне људе благоизволео да прими, да будемо у Његовој близини, да Му и ми певамо песме са Анђелима и приносимо своје несавршене дарове. То управо ови тренуци посведочавају. Ми смо се сабрали овде, у селу Рачи, са намером да овде, међу нама, направимо Храм Божији, који ће бити вечно састајалиште са нашим Творцем, нашим Оцем Небеским.

– Ово је место где се ми поново конституишемо, свако од нас појединачно, као човек, као личност, и сви заједно као један здрав народ Божији, здрава Заједница. Ово је место где ћемо постајати јачи, бољи, здравији, крепкији, вечнији, трајнији, једноставније речено, прави људи и прави народ.

– Она којој смо посветили овај свети храм, темеље овога храма, Пресвета Богородица, у наручју своме, у рукама својим, држи Сина Свога. И иста Она, истом онаквом Трећом Руком, јер је Премилостива, желећи да буде и наша Мајка, закриљује и нас са истом љубављу, као што држи Сина Свога кога је родила из љубави према роду људском, да Га дâ да буде присутан Бог међу нама, као човек.

– Нашим молбама Богу додао бих оне добре жеље, које имају Светитељи Божији, да нас Бог умудри и оснажи да можемо овај свети храм зидати како треба, укрепљујући се у вери и слози, укрепљујући се и потврђујући се у братској љубави, да можемо довршити ово дело, рекао је Преосвећени Епископ Атанасије, похваливши велику слогу и љубав коју показују мештани Раче у овом богоугодном делу.

Радост и весеље због овог значајног догађаја, у Рачи код Прибоја, настављено је за трпезом љубави која је приређена након освештања темеља њиховог будућег храма посвећеног Икони Пресвете Богородице Тројеручици.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку