У Рутошима прослављена слава манастира Светих Јоакима и Ане

У петак 22. септембра 2023. године Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Светих Јоакима и Ане у Рутошима код Нове Вароши, поводом обележавања манастирске славе. Саслуживали су протојереј-ставрофор Слободан Милошевић, јереј Ненад Тешић и протођакон Иван Савић.

Након заамвоне молитве и трократног молитвеног опхода око светог храма освештани су славски дарови и преломљен славски колач. Домаћин овогодишње славе био је г. Жељко Палалић, из Новог Сада, са породицом.

Преосвећени је честитао празник свима сабраним и посебно настојатељици игуманији Јустини и домаћину овогодишњег сабрања славу, додавши потом: – Ово наше окупљање овде у манастиру Светих Јоакима и Ане је једно прекрасно дело. А Бог је помиловао и обасјао ово место Својом Небеском Светлошћу.

– Ово је право место за молитву. Све овде, само по себи, призива да се Богу обраћамо, да Бога прослављамо и Његове Свете да дозивамо.

Владика је посебно указао на данас прочитани одељак из Светог Јеванђеља: – Господ наш рече, да бисмо ми знали: Нема ништа тајно што неће постати јавно, ни сакривено што се неће открити. Па и ово прекрасно дело што је мати Јустина направила, са свим пријатељима ове обитељи, биће показивано. Ова лепота ће бити сачувана за Вечност.

– Господ жели да ми правилније схватимо ко су Христу блиски као мајка и ко су Му блиски као браћа и сестре. Зато и каже да свако ко слуша и држи реч Божију јесте Његов брат, и сестра, и мајка, Његови сродници. Духовно сродство је оно што Он наглашава. Да у срцу будемо блиски Богу, верујући у Њега, верујући Њему, имајући поуздање у Њега, имајући наду у Њега и љубав према Њему.

– Човек може постати близак Богу чак и ако је већи део свога живота већ промашио. Бог је нама увек близак, близу је нас, него, ради се о нама, да ли смо ми прихватили ту близину или бежимо од Њега.

– Данашњи празник нас позива да се боље и чвршће запутимо путем Божијим и да корачамо крепким, чврстим кораком тим путем. На тај начин ћемо постати блискији Богу, јер, то нам је циљ. А да је Богу стало до свих нас видимо из данас прочитаног Јеванђеља. Јер Бог није игнорисао речи оних који су Га питали и одговара на њих и објашњава им колико је важно бити близак Богу, имати браћу и сестре на Небу и за то се борити, рекао је Епископ Атанасије, похваливши игуманију Јустину, њене сестре и пријатеље за сав труд око одржавања и уређења овог светог храма и ове обитељи.

Домаћин славе са својом породицом приредио је трпезу љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку