У селу Страхов До код Пљеваља прослављена храмовна слава Свети Козма и Дамјан

У четвртак 14. јула 2022. године, у селу Страхов До код Пљеваља, на тромеђи општина Чајниче, Фоча и Пљевља, великим народним сабором, свечано и саборно је прослављена храмовна слава Свети бесребреници и чудотворци Козма и Дамјан. Његово Преосвештенство Епископ милешевски господин Атанасије је, тим поводом, присуствовао празничном вечерњем богослужењу.

Велики број мештана Страховог Дола, како они малобројни који још увек живе овде, тако и многи који су отишли негде у свет, дошли су данас да заједно саборно обележе славу свога новоизграђеног храма. Као добри домаћини мештани су позвали и многобројне госте међу којима треба поменути председника странке Нова Српска Демократија господина Андрију Мандића, као и директора Рудника угља Пљевља господина Мија Лекића.

Преосвећени Епископ Атанасије је након вечерње службе све сабране благословио, покропио освештаном водицом и пожелео сваког добра и успеха у животу. Владика је пред окупљеним народом Божијим одржао и пригодну поучну беседу, рекавши, између осталог: – Свети чудотворни лекари Козма и Дамјан се истичу по томе што су они испунили оно на шта их је позвао Господ Исус Христос, као и сви Апостоли Христови. Господ Христос је одабрао себи следбенике, делатеље, да Њега проповедају рекавши им да иду до крајева света и науче све народе, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа, учећи их да држе све што им је проповедао. Он их је снабдео посебним знањима, посебним даровима, посебном силом, тако да они који гледају у њихова дела и који слушају њихове речи и њихову науку, упознају се са Господом Христом.

– Њих је Бог послао да обзнањују Њега, да Њега чине познатим свету и да се тако свет спасава. А ми чинимо њих, који су обзнањивали Бога, познатима, ми њих обзнањујемо. На тај начин ми се настављамо на исто дело њихово, и сматрамо да то треба чинити јер је то спасоносно за род људски.

– Њихово богољубље се истиче у томе што су себе потпуно посветили Богу, ради спасења људи, а њихово човекољубље се огледа у томе што су се потрудили да изуче на који начин ће најбоље помоћи људима. Господ, видећи њихову љубав према ближњима, допунио је надљудским знањем то њихово, на људски начин стечено знање, тако да су они имали посебне способности лечења људи.

Преосвећени је похвалио и благословио труд који мештани Страховог Дола улажу и на изградњи и уређењу њиховог храма, и на подизању парохијског дома, али свакако, и на личном духовном уздизању и изградњи свих појединачно и заједнице у целини.

Након службе у храму Преосвећени је са мештанима разгледао околину и радове на изградњи парохијског дома који се гради у непосредној близини храма. У пријатном разговору са мештанима Епископ је благословио свако њихово добро дело и добру намеру, пожелео успеха у даљем раду и препоручио да остају на светосавском путу којим су се запутили под окриљем наше заједничке Српске Православне Цркве.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку