Угодници Божији су путоказ за живот вечни

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у суботу 20. јула 2019. године, поводом храмовне славе, Велико вечерње са петохлебницом у храму Светог великомученика Прокопија у Великој Жупи код Пријепоља.

Саслуживали су парох прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, настојатељ манастира Успења Пресвете Богородице у Сељанима код Пријепоља јеромонах Петар и протођакон Никола Перковић. За певницом су одговарали свештеник у пензији протојереј-ставрофор Душан Јанковић и парох ивањски протојереј-ставрофор Дамјан Јанковић.

Верни народ Велике Жупе и околних места окупио се у свом храму да са својим Епископом узнесе молитве Богу и изрази благодарност за све дарове које нам Господ даје. Честитајући навечерје великог и дивног празника, спомен на Светог великомученика Прокопија и подсећање на Христову победу над смрћу – Васкрсење Христово, Епископ Атанасије је присутнима указао на значај и важност наших светих храмова које имамо: – Храм је место за окупљање, за сусрет са Богом и Његовим светима, за обраћање Богу. Ми смо се вечерас обратили Богу изразивши веру у Њега, наду у Њега, показавши љубав према Њему, и своју спремност да Њега чујемо и слушамо, и прославили смо и настављамо да прослављамо оне који су Њега прославили.

– Ми за путоказ у животу имамо оне који су прославили Бога јер знамо да су они изабрали прави пут и тим путем ходили. Може се догодити да човек цео свој живот и сву своју енергију усмери у једном правцу, а испостави се да је ишао погрешним путем и достигао погрешан циљ. Зато нам је Бог дао своје свете угоднике који су одабрали прави животни пут и тим путем ходили и тиме Богу угодили. Свети Прокопије је сијао својим врлинама, својом вером, својим животом и тиме многе незбнабошце обратио у праву веру. Врлина је таква, привлачи човека, а Свети Прокопије нас својом врлином, својом храброшћу позива да и ми будемо врлински, да будемо храбри и храбро исповедамо своју веру у Господа Христа јер је наш живот у Христовој руци осигуран и то не за ово кратко време него за вечност, поручио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку