Упокојио се протосинђел Герман (Ћосић)

На Видовдан, 28. јуна 2019. године, након дуже и тешке болести у Господу је уснуо протосинђел Герман (Ћосић), сабрат манастира Бање код Прибоја.

Због природе болести и недобијања дозволе од стране надлежних инспекцијских служби за превоз покојника, отац Герман је сахрањен у недељу 30. јуна 2019. године у родном селу Дубље код Богатића, поред својих родитеља. Опело су у храму Вазнесења Господњег у Дубљу служили изасланици Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасија, настојатељ манастира Куманице архимандрит Николај и архијерејски намесник нововарошки протојереј Станко Благојевић, као и пароси дубљански протојереј-ставрофор Урош Живковић, клењски протојереј-ставрофор Станко Тривуновић и богатићки јереј Никола Милошевић.

Након опела беседио је отац Николај који је подсетио све сабране на речи Светог аве Јустина Ћелијског да је добро само оно што долази од Господа Христа и што води Господу Христу и да је истина само оно што долази од Христа и воду Христу; и да је само Христов човек добар човек. Управо је отац Герман, према речима архимандрита Николаја, био Христов човек који се трудио да у току свог овоземаљског живота испуни јеванђелско добро, јеванђелску истину и јеванђелску правду, а посебно заповест Христову о љубави према ближњем, настојећи да помогне сваком ко би му се за помоћ обратио. Отац Николај је такође рекао да је свима у Епархији милешевској жао што је покојни отац Герман толико боловао и да ће бити задржан у молитвеном спомену свештенослужитеља Епархије милешевске.

Протосинђел Герман је рођен 1969. године у Дубљу код Богатића. Као свештеник службовао је у Жичкој и Шабачко-ваљевској Епархији. Замонашен је 2000. године у манастиру Милешеви. Као свештеномонах служио је у манастирима Бања, Ђурђевића Тара и Куманица.

Господе милостив буди и служитељу Твоме протосинђелу Герману.