Управа Саборног Храма Христовог Васкрсења: Осуђујемо примјену силе над недужном дјецом

Саопштење за јавност
Управе Саборног Храма Христовог Васкрсења у Подгорици

Обавјештавамо црногорску јавност да је дана 30. 12. 2019. године након молебана за мир који је одржан у Саборном Храму у Подгорици и јавног позива свештеника да се народ мирно разиђе, лица која нијесу носила полицијску униформу под пријетњом пиштољима и примјеном силе, привели групу дјеце од 14 година и старије и одвели их у возила која нису имала полицијске ознаке.

Препорука свештенства донесена на основу информација са којима смо располагали да ће бити убачене особе које ће гађати полицајце и изазивати хаос и неред улицама Подгорице, показала се истинитом.

Најоштрије осуђујемо примјену силе од стране тајне полиције над недужном дјецом и позивамо представнике савјета за грађанску контролу рада полиције, као и невладин сектор да затраже унутрашњу контролу рада службеника полиције и ако се утврде ове чињенице и прекорачења овлашћења, казне лица која су тукли дјецу у ове благе дане пред Божић.

Поред свега изреченог, Црква као и хиљадама година уназад позива све људе на мир и љубав пред Колијевком Богомладенца Христа.

У Подгорици,
31. 12. 2019. године Господње

УПРАВА САБОРНОГ ХРАМА ХРИСТОВОГ ВАСКРСЕЊА У ПОДГОРИЦИ
Старјешина Храма Христовог Васкрсења у Подгорици
Протојереј-ставрофор Драган Митровић

Извор: Митрополија црногорско-приморска