Ваведење Пресвете Богородице – Празник радости

На Празник Ваведење Пресвете Богородице, 4. децембра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу. Саслуживали су протојереј-ставрофор Душан Јанковић, Архијерејски намесник пријепољски; протојереј-ставрофор Лазар Вељанчић, парох нововарошки; протонамесник Владо Лазић, парох пријепољски; јереј Ненад Тешић, парох прибојски и ђакони при храму Св. Василија Острошког, Небојша Јовановић и Горан Крстић.

Верни народ Пријепоља сабрао се у Храму Божијем да, пре свега, молитвено обележи овај велики празник посвећен највећој и најсветијој од свих жена, Пресветој Богородици, али и да саборују са својим духовним пастиром, да чује његову духовну поуку, да се причести Светим Тајнама Христовим.

Након заједничарења са Христом у Светој Тајни Причешћа, Епископ је у својој беседи поручио да је Празник Ваведења Пресвете Богородице, пре свега Празник радости: – Људи су створени за радост, и овај данашњи празник Ваведења Пресвете Богородице, поново нас на то подсећа, да је овај свет створен да буде Рај, и да смо ми створени да у том Рају учествујемо и да се радујемо. Данас је дан и празник радости, данас је дан лепоте, светлости, данас празнујемо сусрет неба и земље. Данас празнујемо најлепши украс земље, најлепши украс човечанског рода, славимо Пресвету Богородицу.

-Света Литургија коју ми служимо на земљи је наше слављење Бога и благодарење Богу. Анђели на небесима непрестано славе Бога својим песмама, а ми на земљи, са Анђелима певамо победничке песме зато што овде, у Цркви Христовој, побеђујемо грех, побеђујемо наше слабости, овде се уздижемо изнад себе самих. Зато нама није место у тами, у Аду, у очајању, за нас није усамљеност ни безнађе, него светлост, заједница Божија, заједница са Пречистом Богородицом, са Анђелима, са светима – поручио је на крају Епископ.

Након Свете Литургије братство храма Светог Василија Острошког припремило је заједничку трпезу љубави за присутне. За време послужења настављено је дружење и поучавање, а Епископ је нагласио потребу нашег окупљања код храмова, па је поручио да је сабирање око наших храмова стратешки циљ, и стратешка потреба нашег народа.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:;

Преузмите аудио датотеку