Вечерас, 2. фебруара 2020. године, одржана једна од најбројнијих литија за одбрану светиња

Литија која је у Пљевљима одржана 2. фебруара 2020. године по 17. пут била је можда најбројнија од свих претходних.

У цркви Свете Петке молебан је служио Владика милешевски Атанасије са свештенством пљеваљског намјесништва СПЦ. Током молебана у цркви Свете Петке окупљеним грађанима прикључила се литија која је данас у 15 часова кренула из манастира Дубочица на чијем челу је ношен јастук Светог Василија.

Потом је литија кренула улицама Пљеваља а код зграде Општине Пљевља грађанима се обратио Милић Дујовић док је студент Божо Кнежевић прочитао саопштење Пљеваљског одбора за одбрану светиња. Грађанима се обратила и новинарка Вања Јањушевић која је између осталог рекла: – Ако као жена немам право на равноправност у друштву, посебно у својој професији, онда свакако имам право као вјерница, мајка, кћерка и супруга да исповједам вјеру како хоћу и гдје хоћу. Када се на слободу вјероисповјести стави закон онда то више није слобода, онда више немам право. Ових дана се у нашој земљи Црној Гори врши пребројавање грађана на ваше и наше. Немојте то чинити. Ови добри људи у величанстваним литијама исписују странице историје. Странице чојства, јунаштва, племенитости, све по чему је Црна Гора некада и била позната. Исписују странице вриједностима које смо заборавили..

По повратку литије код цркве Свете Петке ученица пљеваљске гимназије Невена Јововић је рецитовала стихове пјесама Рајка Палибрка и Миленка Шарца посвећене Патријарху Варнави и манастиру Дубочица. Владика милешевски Атанасије је благословио присутне а у културном дијелу програма учешће је узео и гуслар Васо Ђондовић.

Извор: ПВ Информер
Фото: Веселин Драгаш