Велики четвртак у Пријепољу

На Свети и Велики четвртак, 16. априла 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију Светог Василија Великог у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу. Саслуживали су архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, парох пријепољски протонамесник Владо Лазић и протођакон Никола Перковић.

Владика је у својој беседи указао на нашу хришћанску потребу да се у оваквим кризним ситуацијама сабирамо у нашим храмовима: – Сабирамо се у нашим храмовима да прибегнемо Богу, да од Њега тражимо исцељење живота и утврђење у правом животу. И дошавши у овај свети храм ми се подсетисмо на оно што се на данашњи дан збивало, на онај Велики четвртак. Слушали смо и читања из Светог Писма о том догађају, како је Господ наш сабрао своје ученике у припремању пута на Голготу.

– Подсетили смо се и на то шта се још све збило на тој Вечери. Нису се сви једнако понашали. Беше ту и противног мишљења, противних ставова. Био је ту и неко изопаченог ума, који је мислио да ће бити велики у свом народу, да ће постати велики ако изневери Христа. И тако је и поступио. Издао Христа, и не само изневерио него Га је и предао да буде убијен мислећи да ће на тај начин постати херој свог народа, да ће бити запамћен. И заиста, запамћен је за сва времена, али запамћен као издајник, као нечовек.

– Какви смо ми данас треба да се испитујемо на основу љубави према Христу, верности према Њему, да ли се ослањамо на Њега, уздамо у Њега, какви смо према другим Његовим синовима и кћерима, према другима који верују у Њега. Себе да испитујемо. Да испитујемо свој ум, своје срце, своја дела. Нарочито треба да проверавамо себе какви ми приступамо за Трпезу Господњу, кад хоћемо да се причестимо Телом и Крвљу Господа нашега Исуса Христа, нагласио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку