Велики Четвртак у Пријепољу

На дан када се пуноћа цркве Христове сећа догађајâ Великог Четвртка, 25. априла 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије богослужио је у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу.

На Божанској Литургији саслуживали су протојереји Бранислав Стојановић и Игор Ерић, протођакон Никола Перковић и ђакон Горан Крстић.

Верници који се постом молитвом, покајањем, љубављу, праштањем и сваком другом врлином припремају за предстојећи Празник над празницима – Васкрсење Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа, приступили су трпези Господњој постајући тако причасници Тајне вечере Његове.

Говорећи о догађајима на овај велики и страшни дан, преосвећени је рекао да Господ, као беспомоћно јагње, иде да буде предан у руке силних људи овог света, у руке неправедника који се Бога не боје и људи не стиде, који изгледају свемоћни.

– Они који су му били верни они ће се уплашити, један од њих ће га не само издати него и продати, одредио цену од тридесет србрњака за Господа који је васкрсао, дозвао Лазара из мртвих, слепом отворио очи… Продао га, а био је један од дванаест из најужег круга, Јуда. И он се наслушао науке Господње, наслушао се речи о љубави, доброти, о жртвовању себе за друге. Слушамо о томе, пратимо то мислима и свако од нас тражи себи место. Ви знате где ко стоји, свако од вас, и Господ зна и види. Молимо се Њему у смирењу да нас охрабри и учврсти у вери, да се не посрамимо. Нас слабе да ојача, да нам опрости сагрешења. Неко ће рећи: Па ми га сигурно нећемо издати као Јуда, а упитајмо се браћо и сестре колико смо пута постали издајници, кад год нисмо извршили Његову заповест, беседио је Владика.

Након Литургије Владика је обишао радове на реконструкцији фасаде храма Светог Василија.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку