Велики Петак у манастиру Милешеви

На Велики Петак, 14. априла 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Вечерње богослужење са изношењем Плаштанице у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић.

Након завршеног богослужења, у пастирској беседи, Епископ Атанасије је рекао: – Најближе речи које изражавају данашњи дан јесу оне које смо молитвено певали: да ћути свако људско биће; јер је неописива, недокучива тајна да се Господ, који је Творац овога света, помеша са нама и изложи себе свима невољама и искушењима, страдањима, све то поднесе, претрпи, да нам прокрчи пут и трајно остане са нама.

– Они који су Га осудили мислили су да је Он коначно поражен. Али, Он се и ту показао победником. Слаба је смрт пред Њиме, немоћна. Уставши из гроба повео је и нас у Живот, тако да следујући за Њим не пропадамо, него истрајавајући са Њим ми трајемо, опстајемо и добијамо место вечно у Царству Небескоме. Позив данашњег дана је бити доследан у праћењу Христа.

– Следбеници Христови страдају широм света, како што је и Он страдао. Учествујемо, дакле, и ми у Његовим страдањима, иста је то борба, али на разне начине. Потребно је препознати своје место и свој начин учешћа и истрајати у томе. Ми не можемо сами. Ето, ми учествујемо у Господњим страдањима а Он помаже нама, тако да смо потпуно заједно. Он помаже нама, ми  га следимо верно, и на тај начин показујемо потпуно заједништво, појаснио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку