Вера смешта Бога у биће човеково

У недељу 27. по Педесетници, 2. децембра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије предстојао је Божанском Литургијом у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу.

Саслуживали су протојереји Игор Ерић и Бранислав Стојановић, протођакон Никола Перковић и ђакон Горан Крстић, док је на возгласе и прозбе одговарао црквени хор Св. краљ Владислав.

Чаши Христовој приступила је већина верника, који у смирењу, покајању и љубави започеше божићни пост као своје мало уздарје Христу Господу за Његова доброчинства. Преосвећени је поучио верни народ подсетивши их на прочитани јеванђелски одељак у коме се народ диви делима Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа и прославља Бога, хрле ка Њему да буду у Његовој близини, да их Он додирне руком и да од тог додира и оздраве, како се и десило према опису Светог јеванђелисте.

– Она жена која је осамнаест година била држана у грчу и није могла да се усправи, када је дошла у близину Господа и када је чула Његову реч, од те близине је устала ослобођена од своје немоћи. Као што се такво чудо догодило онда, као што је та жена оздравила тако се догађа и дан данас. Управо Свето причешће које смо примили бива чудесно оздрављење у души и телу човека који са вером прихвата, који верује као она жена, јер је и она оздравила силом Божијом, али и тако што се својом вером приближила Богу. Вера нас приближава Богу, вера отвара све просторе душе за Бога и даје му место. Зато је вера чудотворна, она смешта Бога у биће човеково, беседио је Владика.

Братство Саборног храма уприличило је трпезу љубави након Свете Литургије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку