Владика Јоаникије: Хоћемо слободу вјере и поредак у држави

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, након што је са осам свештеника никшићког Саборног храма Светог Василија Острошког око поноћи, после 72 сата проведених у притвору, пуштен на слободу, благословио је верни народ који од јуче ујутро протестује испред тужилаштва у Никшићу због њиховог хапшења.

“Прво да вам се захвалим за вашу подршку и љубав. Ваша подршка је израз љубави према Цркви и логични, природни наставак борбе за одбрану светиња”, казао је Владика бурно поздрављен скандирањем сабраних: “Не дамо те, Владико”, “Живио нам Владико!” и “Не дамо светиње!”.

Говорио је и о догађајима који су претходили њиховом хапшењу, истичући да је Црква хтела да празник Светог Василија прослави онако како се може, али да је била и отворена и за то да може бити изненађења, знајући колико народ воли овог Божјег угодника и колико му је одан.

“Кад смо видјели сабрани народ пред храмом Светога Василија који жели да продужи континуитет Световасилијевске литије, која је јединствена у свијету, ми смо савјетујући се са нашим митрополитом Амфилохијем и свештенством, нашли најбоље рјешење, да обавимо молитвени ход. Никако нијесмо могли себи дозволити да повредимо народ, јер би тек онда настао хаос па би власт имала те вечери много више проблема.”

Владика је нагласио да су се сви благодарећи честитоме народу, који је посвједочио своју љубав према Светом Василију, послије молитвеног хода кроз Никшић, у миру и у љубави разишли а проблеми су настали тек када се власт умешала.

Иако не разумијем поједине потезе власти и не слажем се са њима, морам да кажем, посведочио је Владика да су полицајци у притвору били више него коректни:

“Професионално и људски су се понашали. Они су дио нашег честитог народа и поштено раде и зарађују своју кору хљеба и морамо бити реални људи, мора се од нечега живјети”, истакао је епископ Јоаникије и изразио чуђење што власт предузима овакве потезе као да јој је, како је рекао, једини проблем вера и Црква.

Казао је такође да жали што су наше власти, осим што ратују са Његошем и његовим гробом, “почеле да ратују и са Светим Василијем” што, како је оценио, није добро.

Епископ Јоаникије је, прекидан бурним скандирањем, констатовао да се у народу пробудила вера и да је Свети Василије и даље пастир “који надгледа свој народ са небеса и окупља га око свог ћивота и храма Светога Василија Острошкога и стиже да помаже и тјеши сваки дом и породицу”.

“Ових дана сви су били свједоци ваше оданости Цркви и вјери и посебно Светоме Василију, нека вас Господ и Свети Василије зато награди! Драга браћо, драга дјецо, драга омладино, нећемо вечерас рећи све, нити вечерас можемо све ријешити. Ова ће борба да траје и треба се спремити на дугу борбу”, упозорио је Владика прекидан повицима “Хоћемо литије”.

“Хоћемо слободу вјере, хоћемо поредак у држави, хоћемо да се поштује Устав и закон”, поручио је Владика и оценио да све мере које су донете нису у складу са Уставом Црне Горе.

На крају свог обраћања Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије се још једном захвалио верном народу и поручио:

“Ми ћемо се борити за слободу вјере и за част свакога човјека и за људско достојанство, за част и образ свакога грађанина, појединца, без обзира ко је и како се изјашњава и којој партији припада. Треба нам слобода свима и треба нам поредак у нашој држави. Нека се ова борба настави, али правим Божјим средствима, истином и правдом и љубављу према нашој отаџбини и нека се зацари мир и благослов Божји и братска слога међу нама. Амин, Боже дај! ”

По завршетку његовог обраћања окупљени грађани су се мирно разишли а чланови Братства православне омладине Светог Василија и црквених хорова очистили су простор испред тужилаштва на којем је народ био непрекидно готово 16 сати.

Подсетимо, после литије која је 12. маја, на дан Светог Василија Острошког, одржана у Никшићу, притвор од 72 сата одређен је владици Јоаникију и свештеницима: Слободану Јокићу, Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Мирку Вукотићу, Василију Брборићу, Драгану Крушићу и Николи Маројевићу.

Извор: Митрополија црногорско-приморска