Ако смо са Христом у овом времену бићемо са Њим и у вечности

У недељу 10. новембра 2019. године, на дан када наша Српска Православна Црква прославља Светог Арсенија Сремца, Архиепископа српског, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог кнеза Лазара у Старом Прибоју. Саслуживали су пароси прибојски протојереј-ставрофор Ранко Милинчић и протојереј Спасоја Вујанић као и ђакон Горан Крстић. За певницом су складним појањем увеличали службу прибојско свештеничко братство: протојереји-ставрофори Драган Видаковић и Јово Андан, и јереј Немања Вранић.

Велики број верног народа Прибоја и околине сабрао се у храму да узме активног учешћа у Божанској Литургији, да са својим Епископом узнесе молитве и благодарност Господу за све дарове које нам Он даје, потврђујући тиме јединство Цркве у Литургији и са својим Епископом и уједно заједништво и љубав у Господу нашем Исусу Христу, коме нека је слава и хвала у све векове.

А управо о томе шта нам то Господ наш Исус Христос даје говорио је Епископ у својој беседи: – Господ наш Исус Христос даје нам прилику да увек будемо са Њиме. И треба да будемо са Њиме. Да проведемо са Њиме овај живот и са Њим да будемо у вечности. Господ је желео да га упознамо, и зато се обукао у наше тело. Дао нам је да видимо како ходи, да чујемо како беседи, да видимо шта чини, својом речју, својим рукама. Дао је да видимо и како страда за нас. Дао је да видимо и колика је сила Његова, показавши ту силу устајањем из мртвих.

– И као што су Га у оно време многи пратили тако и ми имамо прилику да Га пратимо у овом времену. Сва поколења људска имају прилику да Га прате читајући Јеванђеље, долазећи у храмове Божије и окупљајући се око трпезе Господње причешћујући се Телом и Крвљу Христовом. И они који Га љубе и верују у Њега биће са Њим у вечности, беседио је Епископ Атанасије присутнима.

Након службе Божије у храму, сви присутни су са својим Епископом прешли у црквену салу на заједничко послужење за трпезом љубави коју је припремилo братство храма Светог кнеза Лазара,за којом се повео за којом се повео богоугодни разговор.

У повратку, Епископ Атанасије је свратио до Рехабилитационог центра у Прибојској Бањи да обиђе кориснике на лечењу, да се упозна са радом, проблемима, али и свим добрим странама које пружа нови центар под окриљем Епархије милешевске.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Priboj Nedelja