Амбасадор САД у Србији посетио Милешеву

У недељу 21. августа 2022. године, Његова Екселенција Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији г. Кристофер Хил са супругом Џули, посетио је манастир Милешеву. Уваженог госта, испред саборног храма Вазнесења Господњег, дочекао је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије.

После поздрава и речи добродошлице, Епископ Атанасије је са г. Хилом најпре обишао храм а потом и манастирску ризницу упознавши га са богатом, дугом и бурном историјом српског народа  на овом простору, у којој је манастир Милешева, од свог оснивања, имао значајну улогу највише захваљујући чињеници да су мошти Светог Саве  почивале у Милешеви преко 360 година, као и многим другим важним догађајима из вере и традиције Срба Старе Рашке.

Затим је Епископ са гостима разговарао у манастирском салону  о тренутној општој ситуацији у свету, нагласивши потребу спознаје одговорности свих фактора и чинилаца једног друштва, религијских, националних, политичких, за будућност света у коме живимо. Притом је изузетно важно разумевање да они који су више рангирани у одређеном аспекту, самим положајем носе и већу одговорност. У том контексту, неопходно је да свако, увидевши свој положај и статус, да допринос очувању мира, стабилности и љубави међу свима, без обзира којој групацији људи припадају. Јер, само тако ћемо моћи себе називати хришћанима, достојним тога високог звања и имена.

Као добар домаћин Епископ Атанасије је, на растанку, гостима уручио пригодне поклоне који ће их подсећати на боравак у овој значајној српској светињи, манастиру Светог Саве и Светог краља Владислава.