Епископ Атанасије: Хришћанско искуство живота је спасоносно

У десету недељу по Духовима, 21. августа 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве.

Саслуживали су архијерејски намесник бечејски протојереј Владислав Пајић из Епархије бачке, протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Монашко сестринство манастира Милешеве, предвођено игуманијом Аквилином, својим складним појањем увеличало је евхаристијско сабрање.

Многи верни који су се постом и молитвом припремали за Свету тајну причешћа приступили су Трпези Господњој.

Након отпуста Преосвећени је пастирском беседом поучио верни народ, рекавши између осталог: – Настојимо да продремо својим умом у искуство хришћанског живота. Потребно је и неопходно да продремо у пуноћу хришћанског искуства зато што је хришћанско искуство живота спасоносно и премудро. Оно одговара промишљању Божијем о спасењу људи. Оно није само један аспект, једна страна живота, него пуноћа.

Владика се осврнуо на речи данас прочитане из Светог Писма указавши како управо оне говоре о том искуству и о тој пуноћи: – Господ нам све даје. Он не сакрива од наших очију шта ће хришћанина сусретати у животу. Господ отворено говори да ћемо имати много тешкоћа, много искушења. Али, Он такође, и убедљиво, говори о томе да је Он са нама и да нам Он даје снаге да кроз овај живот, без обзира на то што је такав компликован и тежак, успешно пролазимо ка Царству Небеском. Односно, да ћемо Царство Небеско почети да доживљавамо и овде на земљи. И ми то и осећамо.

– Господ, пошто води бригу о нама, одмах је својим ученицима, на гори Тавор, показао, разоткрио, доживљаје Царства Небескога, славу Царства Небескога. Онима који су успели највише да се успењу, који су успели са Њиме најдаље да иду, њима је највише и показао. А то су она тројица Апостола који су се у љубави и вери највише успели на Таворску гору. Господ открива свима али нису сви који могу следити, толико се успињати са Њиме, јер, потребно је бити спреман све преживљавати и доживљавати са Господом нашим.

– Господ ради нас жели да прође кроз сва наша искуства, тешка, да нам пропути пут свуда. И свуда је проходно, али само са Њиме. Бог нам даје све потребне доживљаје, потребно је само да боље погледамо, да добро загледамо, Божија рука је испружена према свакоме од нас, рекао је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку