Бог нас најбоље познаје јер је Он наш Творац

У недељу блудног сина, 16. фебруара 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у параклису Свете Касијане манастира Милешеве. Саслуживали су духовник Световазнесењско-милешевске обитељи архимандрит Леонтије и протођакон Никола Перковић.

Благодарећи Богу на свим даровима које нам пружа, Епископ Атанасије је у беседи рекао: – Настављамо благодарити Господу што нас прима за своју трпезу, јер Литургија, Света Евхаристија, је Трпеза Господња. Ту се причешћујемо Животом Божанским, Телом и Крвљу Господа Христа, Бога нашега, и ту се присаједињујемо заједници оних најбољих, заједници Светих који су са Богом. И њихова имена смо призивали, и свој живот смо њима поверили, и њима смо једни друге препоручили. Богу и Светима Његовима.

– Из онога што је данас прочитано учимо се нечему јако важноме, што често превиђамо. Наиме, учимо се томе да је Бог наш најбољи пријатељ, једини верни пријатељ, који нас никад не оставља, који нас увек разуме. Као што творац неког апарата разуме тај апарат, зна како га је саставио, сликовито а још и више Бог познаје нас јер је он наш Творац. Као да би се могло нешто од Њега сакрити. Не може ништа. Али Он к нама прилази са својом добротом очинском и љубављу.

– Од када је почела историја, људи нагађају како би то створили добар поредак, и не успевају. А има само једна лекција, један корак да се начини и онда би све успело. И тај је у ономе да разумемо да су сви људи деца Божија. Да то схватимо и да то прихватимо, и да се тако односимо једни према другима као другој деци Божијој. Треба да схватимо да је Богу стало до свакога од нас, поручио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку