Сретење нас уводи у радост непрестане заједнице са Господом

На дан када наша Света Православна Црква прославља велики и дивни Празник Сретењa Господњег, у суботу 15. фебруара 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице код Пљеваља. Саслуживали су настојатељ Светотројичке обитељи протосинђел Владислав, настојатељ Светоархангелске обитељи у Ђурђевића Тари протосинђел Зосима и протођакон Никола Перковић.

Говорећи о Празнику Епископ Атанасије је најпре указао на личност која се поред Господа Исуса Христа налази у центру догађаја који се на данашњи дан збио, на праведног Симеона Богопримца: – Свети Симеон, старац пун радости што му се живот испунио, осмислио што је узео на своје руке Спаситеља света, Цара Небескога, Цара неба и земље, сада тражи у миру отпуст са овог света од Бога, да пође путем којим сви људи одлазе, да се упокоји. И Бог му даје отпуст, али он се обраћа и Богомладенцу и онима који су Га донели.

– Ту беше и пророчица Ана, једна честита жена која ништа у животу друго није желела него да служи добро Господу. Сав свој живот посветила је Богу. Често је људима несхватљиво то како неко може да посвети сав свој живот Богу и да ништа не стиче од земаљских добара, од земаљских радости, да се не бори за положаје земаљске, да не прави себи дворове, да се не богати ничим земаљским, да не тражи да га хвале, уздижу. То је несхватљиво људима који своје срце нису ставили тамо где треба и не држе га где треба. Али је схватљиво људима који воле Бога, и њима нема друге радости осим тога да угађају Богу и да их Бог види. Они се томе искрено радују.

– Славећи данас овај догађај и ми желимо да будемо причасници те радости, да се и ми придружимо тој заједници која је непрестано са Господом Христом и која се не одваја од Њега, која ће Га верно све време пратити, поучио је Епископ Атанасије сабране, позвавши их уједно на пљеваљску литију коју ће у четвртак 20. фебруара 2020. године предводити Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски и архиепископ цетињски г. Амфилохије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку