Божанска Литургија у пљеваљском насељу Гуке

Настављајући посету пљеваљском крају, Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије на радост верног народа тог простора, богослужио је у дванаесту недељу по Духовима, 30. августа 2020. године, у храму Светог великомученика Георгија у пљеваљском насељу Гуке.

Саслуживали су пљеваљски пароси протојереји-ставрофори Боривоје Пантић и Дарко Јовић, протојереј Никола Олић, настојатељ Светотројичког манастира у Пљевљима протосинђел Владислав, настојатељ Светоархангелског манастира у Ђурђевића Тари јеромонах Зосима, парох нововарошки јереј Мишел Мемишевић, и ђакон Иван Савић.

Беседећи верујућима, Епископ Атанасије је рекао да је Божанска Литургија врхунац људског дела на земљи а највише што можемо постићи на Литургији је Свето Причешће: – То нека буде свима нама највећа поука коју можемо имати након учешћа у Евхаристији. Припремити се за Свето Причешће, причестити се и задржати његову силу, његово деловање у себи, у своме животу, то је хришћански живот.

Владика је искористио прилику да Пљевљаке похвали за њихову истрајност у борби против сваког зла: – Поред тога, истрајали сте у одбрани наших светиња, много сте поднели искушења, али све успешно. Бог ће наградити све оно што је било у доброј вољи, вери и љубави Његовој.

– Много је посла остало неурађеног у оваквим условима, молићемо се Богу да вам да снаге да се све постигне. Нарочито да Бог да две најважније ствари човеку: здравље и спасење. Да Бог буде са нама, да буде међу нама, и биће нам довољно. Бићемо онда од Њега и довољно мудри, и довољно јаки, и довољно живи, и довољно здрави. Кад је Бог са нама све имамо, поручио је Епископ Атанасије сабраном народу Божијем.