Божићна радост не престаје

Светлост и радост Божића преносе се и даље. На други дан празновања, Сабор Пресвете Богородице 8. јануара 2020. године, у Светоуспењском манастиру у Сељанима, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију. Саслуживали су архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, настојатељ Светониколајевске обитељи у Прибојској Бањи архимандрит Теофило и протођакон Никола Перковић.

Велики број мештана Сељана, али и доста њих из околних места, као и из Пријепоља, сабрао се код овог древног храма да са својим Архијерејем узнесе молитве и благодарност Богу. Доста се одазвало позиву и призиву да радост празника употпуни Светим Причешћем па су на позив Епископа приступили Светој Чаши и сјединили се са Богомладенцем Христом.

Честитајући настављање Празника и празновања, Епископ Атанасије је подсетио: – Са овом радошћу иде још много шта друго. Иде борба, велика. Јер са Христовим рођењем отпочето је једно велико дело, отпочела је историја спасења. А историја спасења је историја борбе. Борбе са злом, борбе против трулежности, против погрешних путева и грешних намера.

– Христос је дошао да успостави један нови поредак живота. Без Њега све у свету је поремећено. А о томе нам можда најбоље говоре ове природне појаве које су поремећене. И вероватно зато Бог и допушта да се те природне аномалије показују да би смо се ми подсетили. Неко ће рећи, страшни су земљотреси, пожари, поплаве које се около у свету догађају. А све то имамо у себи, није то у далекој Аустралији. Све то ми у себи самима имамо и носимо. Ако хоћемо погледати и видети, знамо да све то треба сређивати. Лакше је средити те спољашње аномалије него средити себе изнутра. Господ наш је зато и дошао да, пре свега нас призове памети, да нас управи правим путем, путем спасења. Само два пута постоје у историји. Један је Пут Спасења а други пут пропасти, подсетио је и поучио верне Епископ Атанасије.

Након Божанске службе на позив домаћина Сељанске обитељи, сви верни су прешли у манастирску трпезарију где је за све приређена богата божићна трпеза, на којој су сви, осим топлом речи и љубављу , послужени и овоземаљском храном, потребном за укрепљење тела.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку