Са Господом можемо бити становници Царства Небеског

Настављају се дани Божићнe радости. У четвртак 9. јануара 2020. године, на дан када наша Света, Саборна, и Апостолска Православна Црква прославља Светог Првомученика и Архиђакона Стефана, ту радост су потпуније доживели становници Старог Прибоја у њиховом храму Светог кнеза Лазара. Свету архијерејску Литургију у њиховом храму служио је Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење архијерејског намесника прибојског протојереја-ставрофора Драгана Видаковића, пароха прибојског протојереја-ставрофора Јова Андана и протођакона Николе Перковића.

Велики број верних сабрао се у храму а нарочито је било приметно присуство великог броја деце који су са својом вероучитељицом дошли да приме благослов од Бога и свога Епископа и покажу Христу да су и они иако мали као што је и Он био, Његове верне слуге.

Владика је у својој беседи најпре објаснио разлог за тако велику нашу радост: – Радујемо се зато што је Бог дошао, да буде са нама. Највећи пријатељ, највећи добротвор. Док се често људи склањају једни од других, једни друге остављају, окрећу им леђа, дотле Бог, Творац Неба и Земље, Цар Небески, не стиди се да дође међу нас, долази к нама. Намерно се смирава да би био са нама грешнима, ограниченим, болесним, оваквима какви јесмо. И Он је дошао међу нас такве да буде наш Спаситељ, да нам покаже пут. И оно што Он чини зове се Спасење. Он нам показује пут Спасења, и води нас као што пастир води овце. Људи могу да буду грађани, становници, Царства Небеског са Њиме, са Господом, који се родио и чије Рождество славимо.

– Може човек знати много шта у свету, многе мудрости и науке, али ако не зна пут спасења пропао је. Треба знати пут спасења, да ли корачамо тим путем, да ли смо са Христом, идемо ли са Њиме, за Њиме, поучио је Епископ Атанасије децу али и оне старије.

Изражавајући своју радост због овог дивног празника верни на поздрав свог Епископа Христос се роди! сложно и громко одговарају Ваистину се роди!

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку