Цео свет учествује у оном што се са Христом догађа

На Велики петак, 22. априла 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је вечерње богослужење са изношењем Плаштанице а потом и јутрење Велике суботе у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић.

Сабраном народу око Христовог Гроба Епископ Атанасије у беседи је рекао: – Господа Христа су осудили на смрт, и то од стране Његовог народа, јудејског. По промислу Божије, Он је дошао из тог јудејског народа, као Спаситељ целог света, али пре свега као спаситељ народа из којег је физички потекао.

– И док је Он показивао неизмерну љубав и узео на себе све наше кривице, све наше грешке, све наше недостатке, они га издаше као непотребног. И док су пророци раније најављивали долазак Спаситеља, ова генерација га издаје као непотребног.

– Сви учествују у оном што се са Христом догађа, цео свет, и оног времена и свих времена касније, и ми данас смо учесници онога што се са Њиме догађа. Кључно питање је какав однос према Њему да заузмемо? Какав однос према Њему је правилан? То се од нас тражи. Ми не можемо бити само посматрачи. Морамо се определити, хтели то или не, према ономе што се догађа са Христом. Он је центар историје, центар света, и зато се морамо према Њему одредити.

– Све се догодило на Голготи. Ту се показало и јунаштво и кукавичлук, и чист образ и прљав, код људи, све врсте понашања, часног и нечасног. Зато је неопходно да овај догађај добро прочитамо, да заузмемо свој став и да нађемо своје место ту. И пре свега да покажемо љубав, као што су је показали најближи Христови пратиоци, они који се нису уплашили.

– Све нам ово показује колико човек може са Богом постићи. Од грешника постати праведан, чист, од кукавице постати храбар, од неразумног постати разуман, од смртника постати бесмртан. И то се сада одређује, од нашег односа према Христу, да узмемо правилан однос, да будемо и ми Његови ученици, Његови следбеници, и то без страха, јер, са Њим не треба да се плашимо. Са Њиме смо обезбеђени, осигурани, јер, Он је Спаситељ наш, нагласио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку