Велика Субота у Пљевљима

На Велику Суботу, 23. априла 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Преподобне Параскеве – Свете Петке у Пљевљима. Саслуживали су протојереји-ставрофори Боривоје Пантић и Дарко Јовић, и протођакон Иван Савић.

Честитајући присутнима на томе што су данас успели да буду следбеници Христови до краја, Епископ Атанасије је рекао: – Господ то и жели од нас, да са Њим истрајемо, као што је Он са нама остао до краја, веран у својој доброти у својој љубави. Без обзира на то какви смо ми Он је остао доследан, јер Он је за то и дошао да потврди своју љубав према нама. Као што је Он учинио, према онима које је волео и воли, онда је за очекивати да ми исто узвратимо тако. Наравно, то све зависи од срца човековог. А, ево, ви сте показали да сте до краја са Господом.

– Господ наш је отишао у крајње презрење, крајње понижење, то је данашњи дан, Субота, када се сећамо тога да Господ наш лежи у гробу. Читали смо данас из Јеванђеља како апостол Павле каже да они који су са Христом у свему, који га прате и у понижењу Његовом, биће обучени и у Његову силу, у нови живот. Они који са Њим добровољно иду и у смрт обући ће се у Његову силу у Његов Живот нови. Биће удостојени да буду за Његовом трпезом, да се причешћују Њиме, Живим, Његовим Телом и Крвљу. И управо данас, док неки сматрају да је Он избрисан, склоњен, умртвљен, ми се причешћујемо Божанским Животом.

– Господ жели да се угледамо на Њега. Као што је Он у свему био веран нама тако да и ми будемо Њему, а то бити веран Њему значи и угледати се на Њега. Јер, Он је зато и дошао да нас учини поново живима, да будемо потпуно људи, способни да волимо и да се жртвујемо, да себе приносимо.

– Бити добар хришћанин значи бити и храбар, и уман, способан за љубав, волети и Христа пратити до краја. Да наставимо овако памтећи, знајући да Господ, иако је свемоћан, иако је могао, није хтео да нас ослободи од те обавезе, обавезе љубави, поучио је Епископ Атанасије верни народ Божији.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку