Човек је пријатељ Божији

На дан када се пунота Цркве Христове молитвено сећа догађаја подизања из мртвих Светог и праведног Лазара из Витаније, 31. марта 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је служио Свету архијерејску Литургију у Светоархангелској обитељи у Куманици.

Саслуживали су архимандрит Николај, настојатељ овог манастира и протођакон Никола Перковић. Верни народ Бијелог Поља и селȃ у околини Куманице се сабрао на Лазареву суботу да молитвено, у Светој тајни причешћа сагледава овај значајан догађај из живота Цркве.

Честитајући овај празник хришћанске радости и победе Преосвећени Владика Атанасије је рекао да Црква и хришћани целим својим животом сваког дана у години прослављају дела Господа нашега Исуса Христа: -Да би нас утврдио у вери, нади и љубави, Господ је савршио дело које данас прослављамо, а то је васкрсење Његовог пријатеља Лазара. Обратите пажњу на све што смо данас прочитали из данашњег Светог Јеванђеља. Посебно обратимо пажњу на поједине речи, а пре свега на то да је Свети Лазар описан као пријатељ Христов, и да га је сам Христос назвао својим пријатељем и пријатељем апостола. То значи да човек може да буде пријатељ Божији и да га таквог Бог препознаје. Данас управо прослављамо то пријатељство Бога и људи. Да би јаче истакао то пријатељство и показао колико оно значи за људе, Господ се измакао неколико дана из заједнице својих пријатеља да би се јасно показало шта се догађа када тај велики пријатељ није близу. Тада су људу нејаки, слаби и препуштени својим непријатељима који их поражавају. То се догодило и праведном Лазару кога је напала болест и одвела га у смрт. Али Господ као пријатељ не оставља човека него иде к њему, и приближавајући се боравишту свог пријатеља, гробу његовом, Господ види да сви плачу зато што је смрт победила човека и сви около као да признају тај пораз живота и победу смрти. Господ је хтео да покаже какав је стварни однос између смрти и живота. Кад Бог није близу онда је смрт јача. Међутим, ми можемо чинити да Бог буде близу и да смрт не буде јача.

– Господ је сачекао да смрт затријумфује и баш тада када је људима све личило да је победа смртна коначна онда Господ зове тог пораженог громким гласом: Лазаре, изиђи напоље! Долази до преокрета и поново тријумфује живот јер је тријумфовало пријатељство. Прослављајући овај догађај и пријатеља Божијег Лазара, и сами се трудимо да будемо у пријатељском односу са Богом, уздајући се у Њега и испуњени крепошћу, вером и надом да корачамо даље и у овом тешком времену, беседио је Епископ Атанасије.

У навечерје Празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, Преосвећени Владика Атанасије је служио свечано вечерње богослужење у Саборном храму Светог Василија Острошког Чудотворца у Пријепољу. Саслуживали су протојереј-ставрофор Душан Јанковић, протонамесник Владо Лазић и протођакон Никола Перковић.

Верни народ Пријепоља, а нарочито деца свих узраста са радошћу су дошли у свети храм да, носећи у својим рукама освештане гранчице врбе и звончиће, дочекају овај велики и значајни Празник. Обраћајући им се Предводитељ Епархије милешевске је рекао да се данас придружују оној радосној деци и народу у Јерусалиму који су сачекали Господа Исуса Христа, тог необичног Цара који је чинио људе радоснима: -Обрадовао је сестре Лазареве тако што је васкрсао њиховог брата, слепог је обрадовао тако што му је вратио вид, глувоме дао да чује, незналице научио мудрости. Он је сео на магаре и ушао у Јерусалим, да све наше просторе учини просторима љубави и слоге, и где ће он као Цар љубави бити прави Цар. И њега су познали они који су били слични Њему, незлобиви а то су деца. Она су га срела као Цара носећи знамења победе, а то су биле гранчице које смо ми сада носили идући око овог храма и певајући Цару, изражавајући добродошлицу Исусу Христу, да уђе у наша срца.

Беседу Епископа Атанасија на Литургији у Манастиру Куманица можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Беседу Епископа Атанасија након Литије у Пријепољу можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку