Да добар одговор дамо на Суду Христовом

У недељу месопусну, 11. фебруара 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије био је предстојатељ литургијског сабрања у Светоуспењској обитељи у Сељанима код Пријепоља.

Саслуживали су архимандрит Теофил – настојатељ овог манастира, и протођакон Никола Перковић. Тумачећи јеванђељску перикопу Преосвећени Епископ је рекао да ће Господ доћи као Цар и Судија на крају времена и историје да овековечи живот и  истину, светлост и радост.

-Ми се на свакој вечерњој, јутарњој служби, и на Литургији молимо да добар одговор дамо на Страшном Христовом Суду. На дан Страшног Суда Господ ће се према нама односити онако како се ми односимо према нашим ближњима, према онима које срећемо у животу, јер је Он у свакоме од тих које срећемо. Он се толико поистоветио са другима и толико нас воли да каже да се поистовећује са нама и да је у свима нама. Ако нахраниш брата свога самога си Господа Бога нахранио, Њему си учинио. А волимо ли ми толико своје ближње, да ли саосећамо са њима? Нека свако о томе размисли и да одговори најпре самом себи, а потом ће и Цркви, и Богу. Ја бих позвао све нас да у тим значајним моментима обратимо нарочиту пажњу на то где ћемо стајати, са десне или леве стране Богу, и ко ће још стајати са нама. Запитајмо се са киме ћемо се поистоветити и коме ћемо бити слични, праведницима или грешницима.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку