Света три Јерарха су остварила Јеванђеље у свом животу

На дан када се пуноћа Цркве Христове молитвено сећа Света три Јерарха – Светог Василија Великог, Светог Григорија Богослова и Светог Јована Златоустог, 12. фебруара 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је свештенослужио Божанску Литургију у параклису Преподобне Касијане Милешевске.

Саслуживали су архимандрит Леонтије – духовник манастира Милешеве, и протођакон Никола Перковић. У беседи је Преосвећени Владика истакао да су Света три Јерарха успела да остваре Јеванђеље у свом животу и раду: -У свом животу они су применили јеванђеље као начин живота и у свом раду ширењем јеванђељске науке спасавајући њоме друге. У томе је и суштина њиховог рада, у спасењу. Спасили су себе и друге, научили себе и друге, правилно упутили и себе и друге.

Епископ Атанасије је појаснио да је до заједничког прослављања ова три сунца Цркве Христове дошло након расправљања који је од њих већи: -Сваки од њих је као сунце осветљавао сав простор на небу, сав хоризонт, тако да се није могло рећи које је сунце веће. Њих тројица су имали све врлине јеванђелске, али су се разликовали по даровима. Свети Василије Велики се истицао по снази воље, одлучности, храбрости у борби са јеретицима. Свети Григорије Богослов се одликовао тиховањем и био је ученији у неким областима ондашње науке. Свети Јован Златоусти се највише истакао у томе што је био врло методичан у поучавању других. И тако су један другог својим даровима допуњавали што је резултирало тиме да они буду једнако поштовани и Црква је одредила данашњи дан за њихово заједничко прослављање.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку