Да се у искушењима угледамо на Божије људе

На дан молитвеног прослављања Светог апостола и јеванђелисте Луке и Светог Петра Цетињског Чудотворца, 31. октобра 2018. године, верни народ Прибоја сабрао се у храму Васкрсења Христовог око свог пастира, Преосвећеног Епископа милешевског г. Атанасија, да литургијски прослави ова два угодника Божија.

Епископу су саслуживали пароси прибојски, протојереј-ставрофор Ранко Милинчић и протојереј Спасоја Вујанић, и протођакон Никола Перковић. Заједничарењем у Трпези Господњој верујући су увећали литургијску радост.

– У овом животу и данас међу нама, на простору на којем живимо, а и свим временима пре нас, и на свима просторима и временима после нас и ширега од овог нашега, видимо да се догађа много крупних ствари. А када се већ догађају крупне ствари онда треба и да видимо шта чине Божији људи, јер на овој светској позорници има разних чинилаца који чине историју: освајачи, научењаци, уметници, свештеници, разне религије и зато нам је најважније да видимо шта раде они за којима треба да идемо. А за ким треба да идемо? За Господом Христом! Он рече: Ја сам врата, ко кроз мене уђе у живот вечни, живеће вечно. Ко у Њему живи, ко у Њега верује, ко се Њега држи, ко у Њему држи Спаситеља тај ће вечно живети. Треба да видимо како су живели они који су у Њега веровали, како су просветљавали пут, како су се они подвизавали, како су се они изборили у своме времену са својим тешкоћама, са страдањима и да се од њих учимо, поручио је пастви њихов духовни пастир, нагласивши да је Свети Лука сав живот свој посветио Богу и мученички пострадао, оставивши са собом своја велика дела, а Свети Петар Цетињски је био витез вере јер су његове врлине биле јуначке: храброст, смелост и мудрост.

Након Божанске Литургије Преосвећени је пререзао славски колач у дому протојереја Спасоје Вујанића, честитавши славу њему и његовој породици. Владика Атанасије је такође био гост и на крсној слави старешине Светотројичког храма у Новој Вароши протојереја-ставрофора Лазара Вељанчића у чијем је дому пререзао славки колач.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку