Једно дрво за једног ратника

Првог и другог дана месеца новембра 2018. године, у портама храмова Светог Великомученика Лазара и Васкрсења Христовог у Прибоју, у порти манастира Светог Георгија у Мажићима и двориштима основних школа Вук Караџић и Никола Тесла у Прибоју и Прибојској Бањи засађено је дрвеће у оквиру обележавања стогодишњице од Првог светског рата пројектом Једно дрво за једног ратника.

Овом догађају, у храму Светог Великомученика Лазара у Прибоју који је уједно је и спомен костурница у којој су похрањени земни остаци 139 ратника који су погинули на обронцима Прибоја у Првом светском рату, присуствовали су Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, председник општине Прибој г. Лазар Рвовић, руководилац одељења за гајење шума ЈП Србијашуме и руководилац поменутог пројекта г. Звонимир Баковић, директор Дирекције за изградњу Општине Прибој г. Здравко Пешут са сарадницима, општински шумарски инспектор гђа Јасна Диздаревић.

Пројектом Једно дрво за једног ратника обележава се сто година од почетка Првог светског рата, а предвиђено је да за сваког страдалог српског родољуба у овом рату буде посађена по једна садница шумских врста на подручју Србије. За четири године колико је трајао Велики рат, према речима г. Звонимира Баковића, планирано је да буде посађено 1.300.000 садница шумских врста. За реализацију пројектне идеје, Министарство правде Владе Републике Србије остварило је сарадњу са ЈП Србијашуме и Шумарским факултетом Универзитета у Београду.

– Пројекат има три циља: историјски – прилику да се одужимо прецима за њихово велико дело и жртву, социјални – да се помогне ресоцијализацији осуђених лица који су у отвореном или полуотвореном притвору а учествују у реализацији пројекта, и трећи еколошки – да се подигне ниво еколошке свести, да се промовише пошумљавање и значај шума у ери климатских промена, рекао је Баковић.

Захваљујући се учесницима пројекта, Епископ Атанасије је рекао да је свако засађено дрво израз љубави и поштовања према нашим прецима, израз наше жеље да њихово храбро дело и даље траје, јер је оно извор наде и храбрости.

Вождовац, Сурчин, Лучани и Прибој су општине које су у овој години обухваћене пројектом, у години обележавања стогодишњег јубилеја победе у Великом рату.