Данас Црква Христова слави празник почетка спасења рода људскога

На предивни Празник Благовести Пресвете Богородице, 7. априла 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанствену Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког Чудотворца у Пријепољу. Саслуживали су архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, старешина Саборног храма јереј Горан Крстић и ђакон Иван Савић.

Сви који су се постом и молитвом спремали за причешће светим Тајнама Христовим, приступили су Трпези Господњој, да у радости, покајању и смирености приме Пречисто Тело и Пречасну Крв Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа.

Говорећи присутнима о овом јединственом и великом дану Преосвећени Епископ Атанасије је рекао: – Данас Света Црква Христова слави празник почетка спасења рода људскога. Овај дан се тако зове зато што се људски род на данашњи дан одазвао Богу на Његов позив да живи, да се спасе и да живи са Њиме, Оцем Небеским у заједници љубави, у заједници живота. Род људски се од почетка историје одметнуо од Оца Небеског, од свога Творца, и у том одметништву почео да умире и обољева и све више и више да тоне у злу, у болести, у смрти. А Отац Небески, који воли своја створења, настојао је све време да приволи људски род, да приволи децу своју, да Му се врате, да оздраве, да приђу поново Животу.

– Неко ко се одазвао потпуно, без остатка своје воље, потпуно у својој љубави према Богу, то је Пресвета Дјева. Она се потпуно одазвала на Божији позив да буде сарадница Божија, и Господ наш, Отац наш Небески, пројављујући безмерну, људском разуму несхватљиву, љубав своју, послао је Сина свога да се роди као неко од нас и да живи са нама, да буде брат наш. Да обуче сав телесни састав људске природе да би живео са нама и да би прошао путем нашег живота.

– Пресвета Дјева је примила, прихватила, сарадњу са Оцем Небеским, прихватила план Божији и вољу Његову, потпуно, без остатка, дајући своју вољу у послушност вољи Божијој без остатка. Воља Божија је била и њена воља, и њена жеља. Она своју срећу и своју радост види у остварењу Божијег плана.

– Наш блаженопочивши Патријарх Павле наглашава то како Бог, бирајући Пречисту Дјеву за сарадницу Његовог вечног плана, није Њој наредио да Она буде мајка Сина Божијега. Она је позвана, изабрана, да буде та, али без наређења. Јер, Бог призива да у својој слободи човек испуњава Његов план. То је важно поменути зато што многи смисао слободе не виде у сарадњи са Богом и испуњавању Божијег плана, него смисао слободе и садржај слободе виде у томе да могу служити себи. Да човек служи себи самоме и својим плановима које је он сам поставио, и то су ограничени планови зато што је и сам човек ограничен. Бог је безграничан и види бескрајно, и Његови планови су далекосежни, кроз сву историју, кроз вечност. Зато је најумније, најпаметније, посветити се и предати се Божијем плану и бити сарадник Божијег плана, и ту си онда слободан. Онда узрасташ у сваком аспекту људског бића, укључујући и слободу. Стојмо чврсто у слободи којом нас Христос ослободи, поручује Апостол Павле.

– Зато, браћо и сестре, унесимо се у ту Божију логику, Божију логистику, Божији план, како Бог спасава свет. Божанска логистика је логистика Духа Светога. Дух Свети повезује своје, тако да се они међусобно разумеју. Дух Свети је дао да Јелисавета разуме ко јој долази у посету, да јој долази Пресвета Богородица, да је она благословена и да ће родити Сина Божијега. Тако се сви Свети кроз целу историју међу собом схватају и разумеју, учени од истог Духа Светога у сва времена, појаснио је ту необичну тајну Епископ Атанасије.

Након свете службе, братство Саборног храма приредило је у парохијском дому заједничко послужење те су сви за трпезом љубави, уз богоугодне разговоре, продужили духовно заједничарење.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку