Духовски уторак у Бистрици нововарошкој

На Духовски уторак, 22. јуна 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у манастиру Свете Тројице у Горњој Бистрици код Нове Вароши. Саслуживали су настојатељ Светоуспењског манастира у Сељанима код Пријепоља игуман Петар, архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић и протођакон Иван Савић.

Мештани Бистрице и околних села су се у великом броју сабрали код своје светиње да прославе овај велики празник и славу свога манастира Тројичиндан. Неки од њих приступили су Трпези Господњој, причестивши се Пречасним тајнама Христовим.

Поучавајући верне Епископ Атанасије у беседи је рекао: – Нека нам је срећан овај дан Свете Педесетнице, Тројичиндан, дан када нас Бог нарочито све сабира под своје окриље дан са загрли као децу своју и да нас задржи у својој заједници. На овај Свети дан нарочито се подсећамо управо на тод а смо деца Божија и да овај свој земаљски живот проводимо у заједници са Богом, и да нам је циљ и жеља да и у вечности заједно с Богом живимо.

– Господ наш је победитељ сатане, победитељ сваке болести, Он је победитељ смрти, и ту нас Он призива, да у томе учествујемо, да ми будемо победитељи свих слабости и да будемо учесници живота. Да будемо са Њиме, за Његовом Трпезом у Царству Небескоме.

– Пред нама су велики задаци постављени на данашњи дан Свете Педесетнице. Задаци за целу годину, на којима целе године треба да радимо. Свако од нас треба да се обогати Богом, а то је могуће богатећи се Духом Светим. Наша је жеља да постанемо Дом Божији, храм Духа Светога, обитавалиште Божије. А кад је у човеку, као у храму, присутан Бог, присутан Дух Свети, Он пре свега обнавља људско биће, чини од човека здраво биће. И онда ту нема простора, нема места, за слабости, за трулеж, за клецање, ни духа ни тела. Ако бисмо се напунили Духа Светога онда ту не би било места за болести, за мржњу, за злопамћење, не би било никакве грехољубивости. Ако бисмо доследно живели по Духу Светоме, управљали се по Њему, по Његовом надахнућу, и ако бисмо Њему омогућили да потпуно дејствује у нама, онда би Он начинио од нас светитеље, бесмртнике, и то би било спасење целом свету.

Преосвећени је нарочито истакао и похвалио слогу, једномислије и истрајност у вери, а све по Духу Светоме, верни народ овога краја, подсећајући да у Светом Писму имамо сведочанство Јеванђелиста како су и хришћани првих векова били сличних настојања: – Једна мисао, али не људска мисао, једна мисао али не било која мисао, него оно што је од Бога. Сви су били сложни у богомислију. И што су били ближи Богу то су били ближи једни другима. Дух Свети све призива у једно спасење, једно Тело Цркве. Све надахњује Дух Свети за Живот Вечни. Он је Дух слоге, мира, сагласности, љубави, истакао је Епископ Атанасије.

Након Божанске Литургије Преосвећени Епископ Атанасије је са мештанима Бистрице кратко разгледао бистрички храм и његову околину. Верници овог краја су Епископу пренели нека њихова знања о историјату овог краја и храма али и затражили савет за неке недоумице и дилеме из њиховог и световног и духовног живота. Владика је радо саслушао сва њихова излагања, посаветовао и предложио кораке за даљи живот, што су верни са пажњом саслушали и прихватили.

Као добри домаћини, верници овога краја су са својим парохом протојерејем Миланом Стојиљковићем припремили и трпезу љубави која је била уготовљена у великој сали задружног дома.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку