Духовски понедељак у манастиру Дубници

На Духовски понедељак, 21. јуна 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у манастиру Свете Тројице у Дубници код Нове Вароши. Саслуживали су старешина Светотројичког храма у Новој Вароши протојереј-ставрофор Радмило Јањић, старешина Саборног храма Светог Василија Острошког у Пријепољу јереј Горан Крстић и протођакон Иван Савић.

Верни народ Божетића и околине као и многи који су из ових крајева а у срцу носе овај древни манастир сабрали су се код своје светиње да са својим Епископом узнесу молитве и благодарност Богу.

У својој беседи Епископ Атанасије је честитао празник и рекао: – Сваки празник који ми обележавамо у Цркви, и којим Бога прослављамо, је значајан за живот света. Сваки празник има нешто што више наглашава од других празника, и то све заједно кад се склопи представља једну потпуну целину. И то је тако распоређено преко целе године да славимо Божије угоднике и Божије делање у свету да бисмо управо били способни да ту целину сагледамо.

– Ако исправно, потпуно, прослављамо овај догађај коме су ови дани намењени, онда прослављамо дело обнављања Божије творевине. Бог обнавља Своју творевину, човека и простор на којем човек живи, али и време кроз које човек пролази. Овај Празник је празник прочишћавања, исцељивања, употпуњавања, обнављања.

– Бог обнавља своју творевину и даје нам изнова своје дарове који су нам потребни за нормалан живот. На дан Свете Тројице, на дан Силаска Светога Духа на Његове Апостоле, на дан уласка Светога Духа у Божију заједницу, у Цркву Христову, употпуњавају се, сваке године, обнављају се и употпуњавају се Божији дарови. Поново идемо ка томе да постанемо потпуни, здрави, цели, мудри, паметни. Овај празник је томе и намењен да поново постанемо цели, здрави, потпуни. Онда не би било места за вирус греха, за богоодступништво, не би било места ни за какву болест, ни телесну ни духовну. Почнимо размишљати о оздрављивању сваког аспекта нашег живота и људске заједнице. Господ нам заповеда да љубимо Бога и ближњег свога. У љубави је исцељење, истакао је Епископ Атанасије.

Након Божанске Литургије Преосвећени је са надлежним свештеником јерејем Мишелом Мемишевићем обишао манастирски комплекс. Разгледајући прелепу природу у којој је смештен манастир похвалио је оца Мишела зато што са својим добрим, вредним и побожним парохијанима вредно ради и труди се на уређењу и одржавању ове древне светиње.

У порти манастира била је постављена трпеза љубави за којом су Епископ и народ разматрали могућности побољшања живота како у манастиру тако и у самом селу.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку