Епископ Атанасије: Данас је празник доброг сећања, данас је празник добре одлуке

У недељу о Блудном сину, 20. фебруара 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Георгија у пљеваљском насељу Гуке. Саслуживали су протојереји-ставрофори Боривоје Пантић и Огњен Перковић, и протођакон Иван Савић.

Беседећи присутном верном народу пљеваљског краја на тему прочитаног одељка из Светог Јеванђеља Преосвећени је рекао: – Данас је празник. О њему смо читали из Светог Јеванђеља. Читали смо о томе како је један добри отац, а то нас упућује на Оца Небескога, приредио гозбу за оне Њему блиске, за оне који себе сматрају Њему блискима, за оне који се Њему приближавају. Спремио гозбу и радују се, веселе се. Дакле, празник. Чему се веселе, шта празнују?

– Неки добри човек, домаћин, а мисли се на Оца Небескога, имао два сина. И ето, тако се догодило да је један од њих показао да му је досадно са његовим Оцем и тражио да Отац подели то имање између њега и његовог брата. И чудимо се томе, како се то тако догодило, јер се не уклапа у наше категорије размишљања. Реч је о мудрости Очевој, о љубави Очевој. А Он поступа тако да се тај поступак некако не би уклопио у нашу људску логику, у оно како ми схватамо љубав и мудрост и педагогију.

– Ако бисмо се ми трудили да означимо данашњи празник неком речју можда би најбоље било рећи да је данас празник доброг сећања. Јер, тај неразумни син доброг Оца, сетио се, сетио се да има Оца, Доброг Оца, Богатог Оца, Оца који воли. И у свом сећању размишља да код његовог Оца има свега у изобиљу, па зашто се он не би вратио своме Оцу. Овај данашњи дан нас позива на постављање многих питања и размишљања о њима.

– Јеванђеље каже да је тај неискусни син дошао к себи. Прибрао се, пробудио се, сабрао се, сетио се. Сетио се да има Доброг Оца. То је блажено сећање, благословено сећање, да имамо Доброг Оца. То је највећа срећа за човека, да има такво сећање, да има Доброг Оца, Оца Небескога. Данас је и празник добре одлуке. Неразумни син се освестио, поправио и одлучио: Вратићу се ја Оцу своме Небескоме. Вратићу се ја у крило своје мајке Цркве. Вратићу се на право место, тамо где припадам, у дом свој, својима!

– Данас се сећамо оног одлуталог сина Очевог не због тога што је лутао него због тога што је пришао. Лако је наћи луталице, одметнике, али мало је оних који се освесте, који се пробуде, који однесу тако добру, племениту, снажну и мудру одлуку да кажу: Враћам се Оцу своме, на право место, заједници Светих, Цркви, народу своме светосавскоме, истакао је Епископ Атанасије.

Након Божанске службе у храму Епископ је обишао радове на изградњи парохијског дома при храму Светог Георгија на Гукама, који се полако приводе крају, а затим је са верним народом Пљеваља још мало продужио ово својеврсно саборовање за заједничком трпезом љубави.

После послужења и краћег одмора Преосвећени Епископ Атанасије је одржао братски састанак са свештенством пљеваљског намесништва где су сагледане све активности Милешевске епархије на овим просторима и договорени даљи правци и потребе деловања.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку