Епископ Атанасије и ЕУО Епархије милешевске подржали верни народ Прибојске Бање

Након седнице Епархијског управног одбора и Епархијског савета Епархије Милешевске, 9. априла 2022. године, чланови ових тела предвођени Преосвећени Епископом милешевски г. Атанасијем посетили су Прибојски Бању како би на лицу места изнели свој заједнички став поводом намере инвеститора г. Горана Деспића да одведе термалну воду са извора на свој приватни посед.

У саопштењу Епархијског савета и Епархијског управног одбора Епархије милешевске, које је присутним медијима и окупљеним мештанима Бање прочитао Епископ Атанасије, између осталог се каже: – Ова два тела донела су одлуку да се данас изврши конкретан увид, на лицу места, у извођење радова на прокопавању канала и полагању цеви према термалном извору Бања а у циљу прибављања одговора, од инвеститора, или представника инвеститора, на два основна питања: на основу које грађевинске дозволе и пријаве се изводе поменути радови, и о каквом прикључку се ради.

– Изјављујемо да изражавамо пуну пажњу према народу који је, поводом свих ових питања, забринут и збуњен, и да све те њихове недоумице јесу и наше и да нам је стало до њих. Став Цркве и Епархије милешевске је да се не дозволи одвођење термалне воде са постојећих извора и да се дозволи приступ грађанима отвореном базену.

Епископ је на крају изразио свој лични став по овом питању: – Веома сам изненађен таквим игнорантским односом који има господин Деспић према властитом народу и то највише према народу из свог завичаја, али и према властитој Цркви, јер ни народ ни Цркву не видимо у овим пројектима и радовима које он изводи. Овакво понашање потпуно одудара од понашања на које смо навикли у нашој православној традицији. Другачије су се према своме народу и својој Цркви односили неимари свих доба српске историје православне.

– Верујемо да ће и он чути оне речи, које најчешће читамо на Литургији, да је Господ наш Исус Христос за спасење људима одредио покајање. Дај Боже да се сви разумемо, у доброме разуму и доброј вољи, пожелео је Епископ Атанасије.

Саопштење ЕУО и ЕС које је прочитао Епископ Атанасије можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку