У Коловрату код Пријепоља служена Света архијерејска Литургија

Пете недеље Часног Васкршњег поста, 10. априла 2022. године, у храму Светог Николаја Српског и Охридског, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију. Саслуживали су парох прибојски протојереј Спасоја Вујанић, старешина храма Светог Василија Острошког у Пријепољу јереј Горан Крстић и протођакон Иван Савић.

Велики број верног народа, на позив ђакона, приступио је Путиру и причестио се Животворним Телом и Крвљу Господњом.

На крају Божанске Литургије, након отпуста, Преосвећени је присутнима произнео беседу на тему данас прочитаног одељка из Светог Јеванђеља: – Господ Бог брине о нама на различите начине и на све начине нас храни Собом, а Он је Живот, храни нас Животом. Он нас храни и речју Својом, Својом науком, због чега се Црква и зове учитељицом живота. Црква нас учи свему добром, свему мудром, а она и као један добар педагог обучава успешно начину живота који води у Живот Вечни.

– Читали смо из Светог Јеванђеља и научисмо оно чему су учили и Апостоли и сви Свети у свима временима, а то је да је најважније приближити се Богу, због чега је Он и послао Сина Свога. Он се прибижио нама, да буде са нама, да нас поучава и да нас води, руководи, да бисмо ми били близу Њега, са Њиме, Њиме вођени и успешно живели за Живот Вечни.

– Господ је дао да се Њему може бити близу у сваком стадијуму живота, у сваком узрасту. Данас смо читали о томе како и грешници имају право и имају могућност да се приближе Христу, они који виде да је то битно, да је важно бити близу Њега. Грешница, о којој смо данас читали, је желела да се приближи Христу јер је знала да је љубав јача од сваког греха, од свих прописа, свих параграфа. Зна она да једна суза, изливена из покајног срца, испуњеног љубављу, може да избрише свако мастило којим су исписани греси.

– Ето, видите, како нас Црква, као учитељица живота, поучава, дајући нам на увид овакве примере, указао је Епископ Атанасије присутним вернима.

После Божанске Литургије Епископ је са старешином храма Светог Николаја у Коловрату јерејем Небојшом Јовановићем и црквеним одбором храма обишао градилиште у порти коловратске светиње. Ту су у току радови на изградњи парохијског дома. Јереј Небојша је провео Преосвећеног кроз све просторије и предочио му намену сваке од њих. Радови су ушли у завршну фазу, с обзиром да је објекат покривен и тренутно се ради унутрашње малтерисање и постављање електроинсталације. По речима о. Небојше, до краја године се може очекивати да ће добар део објекта бити стављен у функцију.

Евхаристијско сабрање је затим настављено за трпезом љубави коју су приредили чланови црквеног одбора са старешином храма.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку