Епископ Атанасије: Јеванђеље Христово је свеобухватни правилник живота

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у Недељу 35. по Духовима, 4. фебруара 2024. године, Свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Прокопија у Великој Жупи код Пријепоља. Саслуживали су протојереј Горан Крстић, протонамесник Владо Лазић и протођакон Иван Савић.

Преосвећени Епископ Атанасије је сабраном верном народу, у пастирској беседи, поред осталог, рекао: – Благодаримо Богу што нас је удостојио и оспособио да данас станемо пред Њега, овако, као народ Његов и да се Њему обратимо. Свако време неке ствари живота наглашава. Потребно је увек бити мудар, паметан, будан, али свако време изискује нешто посебно, да се тога држимо, не изостављајући ни све остало. Сада се највише тражи да будемо сабрани и да будемо свеснији неких чињеница живота.

– Јеванђеље Христово можемо највише схватити као свеобухватни правилник живота, у којем је садржана и визија живота и начин живота. Оно што долази у први ред правила и разумевања, први ред суштинских, потребних, ствари јесте то да ми овај живот живимо организовано, као Црква Божија, народ Божији, као Заједница која има своје устројство, своју визију и своја правила. Та Заједница је Богом предвођена. Зато је увек жива, моћна и неуништива.

– У данас прочитаном одељку из Светог Писма говори се и о томе како је Господ наш дошао у овај свет да предводи. Свет је лоше предвођен, и то онима који воде у суноврат. Било је увек мудрих људи, има их и данас, али недовољно мудрих. Господ наш дошао је да правилно организује овај свет и живот у њему и да га поправи, пре свега да му да праву визију живота, за Живот Вечни, Царство Христово, Царство Вечно.

– Апостол Христов Павле позива да имамо љубав једни према другима, да се украсимо, снабдемо, обогатимо, врлинама, смирењем, разумношћу, трпљењем, и онда, оно што недостаје некоме од нас онај други који има љубави ће подарити, својим даром ће послужити своме ближњему који у нечему оскудева, нагласио је Епископ Атанасије.

Након Литургије чланови Црквене општине Велика Жупа су у сали парохијског дома, са својим парохом јерејем Раданом Драгутиновићем, припремили трпезу љубави за све сабране.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку