Епископ Атанасије најавио ктиторску славу манастира Милешеве

У суботу 7. октобра 2023. године Епархија милешевска прославиће празник Светог краља Владислава, ктиторску славу манастира Милешеве, славу Епархије милешевске и славу Радија Милешеве. Да би још једном проверио како теку припреме за обележавање овог великог дана за манастир Милешеву и Епархију, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је у понедељак 2. октобра 2023. године обишао манастирски комплекс.

На позив Епархије у порти манастира Милешеве окупили су се представници локалних медија како би Преосвећени за јавност представио шта ће се све дешавати на дан славе. Владика је указао на важност и величину празника који нам предстоји, рекавши: – Пред нама је дан Светог краља Владислава. За нас је то веома значајан дан. За све Србе, а посебно за оне који живе на простору Епархије милешевске, јер је краљ Владислав покровитељ Милешевске епархије.

– И ове године ћемо се потрудити да тај дан обележимо како треба, а то пре свега, значи молитвено, литургијски. Очекујемо да ће Божанском Литургијом началствовати Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, уз саслужење више епископа наше свете Цркве.

– Прославу ћемо, као и обично, преобразити у свенародни сабор, и садржаће већи број културно-уметничких догађања. Али, специфичност овогодишњег прослављања јесте у интензивнијој молитви за нашу браћу и сестре на простору Косова и Метохије који настављају у сведочењу Господа Христа и Његове Цркве, хришћанског начина живота, и на својим огњиштима настоје да опстану. Стога позивамо све учеснике овогодишње прославе да појачамо наше молитве за све њих.

Владика је на крају позвао верни народ да у што већем броју дођу и узму учешћа у Божанској Литургији, како бисмо на што достојнији начин прославили Светог краља Владислава и замолили га да нам помогне да и ову кризу што успешније пребродимо.

Преосвећени Епископ Атанасије је овом приликом обишао и просторије радија Милешеве и ту са радницима разговарао о раду наше медијске куће и проблемима са којима се сусрећу. Владика је обећао да ће Епархија, колико јој то могућности буду дозвољавале, учинити све да радио Милешева успешно настави свој рад, имајући пре свега у виду чињеницу да је ово једина верска радио станица на простору наше Епархије.