Епископ Атанасије посетио села Кратово и Брезна

У Недељу по празнику Воздвижења Часног Крста а седамнаесту по Духовима, 1. октобра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије посетио је села Кратово и Брезна у општини Прибој.

Најпре је Епископ служио Божанску Литургију у кратовском храму Светог Великомученика Прокопија уз саслужење архијерејског намесника прибојског протојереја-ставрофора Марка Папића, старешине храма Васкрсења Христовог у Прибоју протојереја Спасоје Вујанића и протођакона Ивана Савића. Повод за молитвено саборовање у Кратову био је тај што су претходног дана чланови црквено-општинског одбора у Кратову у свој храм донели покров са гроба Светог Прокопија у Прокупљу, да буде на укрепљење верном народу.

У пастирској беседи Владика је између осталог рекао: – Ми православни хришћани, на Божанској Литургији смо на пропутовању ка Царству Небескоме, и ово је значајан део нашег пута. Остајући још на земљи, и не одричући се завичаја и отаџбине, ипак држимо заједницу са Небеском Отаџбином и утврђујемо своју прикладност њој, гледајући на најбоље узоре, најбоље примере, хранећи се Небеском Храном на Божанској Литургији.

– И данас смо поново слушали позив Господа Христа да неустрашиво идемо за Њиме, са Њиме, неустрашиво да узмемо крст свој и да га понесемо.

Владика је похвалио парохијане парохије кратовске за њихов труд на прибављању ове светиње из Прокупља, како би је имали у своме храму: – Свети мученик Прокопије кроз сва времена светли својом храброшћу, својом одлучношћу, како је узео крст Христов, пошао за Њиме и дословно испунио Христов позив, Христову заповест. Када видимо такву одлучност и они који су страшљиви могу постати храбри у идењу за Христом.

– Молећи се овде у овом храму посвећеном Светом Прокопију сећаћемо се тога примера храбрости и љубави, какву је имао предивни мученик Христов Прокопије, рекао је Епископ Атанасије благосиљајући присутне и препоручујући да што чешће долазе и Богу молитве узносе.

Након Божанске Литургије у Кратову Преосвећени Епископ Атанасије је посетио село Брезна и парцелу која је недавно поклоњена Епархији милешевској како би се на њој саградио православни храм. Владика је разговарао са мештанима, похвалио њихову намеру да и у свом месту имају храм у коме ће Богу узносити молитве. Преосвећени је најавио да ће на празник Преподобног Киријака Отшелника – Михољдан поново доћи овде како би освештали ово земљиште на коме ће бити изграђен њихов храм.

Беседу Епископа Атанасија, на Божанској Литургији у Кратову, можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку