Епископ Атанасије: Најважније је да се научимо и навикнемо обраћати се Духу Светоме

Другог дана празника Силаска Светог Духа на апостоле, Духовски понедељак, 5. јуна 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице  у Дубници код Нове Вароши. Саслуживали су игуман манастира Завала из Епархије захумско-херцеговачке архимандрит Василије, парох божетићки јереј Мишел Мемишевић и протођакон Иван Савић.

Честитајући свима присутнима велики празник Тројичиндан, Епископ Атанасије је рекао: – Светотројични дан је један од најзначајнијих дана у години. На тај дан је Дух Свети сишао на Цркву. Господ Христос је Духа Свога Светога послао Цркви Својој, онима који верују у Њега, Господа Христа и у Оца Небескога. Послао Духа Светога да им Он буде Вођа у животу. Да им Он буде храна и укрепљење, Он им је све. Црква Христова живи Духом Светим. Дух Свети је покреће, зато Црква Христова јесте тако жива и непогрешива, моћна и животворна.

– Ми Духом Светим можемо остварити све оно што је Господ Христос нама наменио, сав тај програм хришћанског живота. Тај програм хришћанског живота је програм Царства Небескога, Живота Вечнога.

– Не треба се плашити никаквих бура и олуја него треба да се трудимо да остваримо живу Заједницу са Духом Светим, свако од нас појединачно и Црква цела, која живи Духом Светим.

– Духом Светим можемо задржати сво оно благо које смо добили у Светом Причешћу. Задржати и да се оно разраста у нама за Живот Вечни. Најважније је да се научимо и навикнемо обраћати се Духу Светоме и имати Живу Заједницу са Њиме, препоручио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку