Епископ Атанасије предводио Светотројичну литију у Новој Вароши

Велики број верног народа Нове Вароши и околине сабрао се на Празник Силаска Светог Духа на апостоле- Педесетницу, 4. јуна 2023. године у поподневним часовима, код Саборног Светотројичног храма да са својим Преосвећеном Епископом г. Атанасијем и свештенством узнесе молитве Богу и прослави храмовну славу.

Најпре је у храму служен Молебни канон за страдални народ српски на Косову и Метохији а потом је кренула свечана Литија градским улицама предвођена Епископом,  у току које су узношене молитве Богу за сваки напредак и благослов свих житеља града. У молитвеном ходу, заједно са народом учествовао је и Председник општине Нова Варош г. Радосав Васиљевић.

По повратку Литије пред храмом су освештани славски дарови и пререзан славски колач.

Честитајући празники молитвени подвиг Крсног хода свима присутнима, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је рекао: – Данас је празник свакоме од нас православних појединачно, али такође и заједнички празник свих православних и историјски догађај, јер смо много постигли данашњим празновањем. Смисао данашњег празника јесте присаједињавање оној Заједници Христовој коју је Христос окупио, научио, охрабрио и упутио.

– На данашњи дан Господ Исус Христос је послао Духа Светога на Своје ученике, Духа свих Дарова, мудрости, знања, храбрости, виђења кроз време и просторе, чак и говорења страних језика, Духа потпуности, комплетности. Такав Дар је послао на данашњи дан на Своје ученике. Његови ученици, снабдевени тим даровима, добили су моћи лечења, исцељивања, знања, неустрашивости у проповедању славних спасоносних дела Божијих по целоме свету. Ми се тој Заједници, на данашњи дан, присаједињујемо, јер ти дарови су намењени свима који верују као Апостоли и који се присаједине тој Божијој Заједници.

– Молимо се да Бог види страдања и искушења наше браће на Косову и Метохији и да им помогне. Зато морамо додатно да проверимо какав је наш статус пред Богом, да га поправимо, да га учврстимо, да пред Богом чисто и праведно стојимо, ако ни због чега другог а оно макар да би нас Бог боље чуо и услишио када се молимо за нашу браћу и сестре, за наше сроднике и пријатеље, за цео свет.

– Поправимо наш статус пред Богом, живимо у складу са Богом и једни са другима, и са целим светом, нагласио је Епископ Атанасије благосиљајући и похваљујући све који су се данас потрудили и дошли да узму учешћа у молитвеном ходу и тиме ојачају ову заједницу и ову молитву.

Након молитвеног дела чланови Културно-уметничког друштва при Дому културе у Новој Вароши извели су пригодан културно-уметнички програм а затим је уследила трпеза љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку