Епископ Атанасије обишао манастир Пустињу у близини Пријепоља

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије обишао је, у петак 24. јуна 2022. године, манастир Светих апостола Петра и Павла – Пустињу, недалеко од Велике Жупе код Пријепоља.

Парох великожупски, протојереј-ставрофор Богдан Кувеља заједно са члановима Одбора за обнову манастира дочекао је Преосвећеног Епископа и упознао га са тренутним стањем и радовима који су у плану на уређењу и обнови манастирског храма.

У плану је да се најпре уреди и додатно санира тротоар око самог храма, а касније ће се приступити и уређењу оштећених делова фасаде. Жеља мештана Карошевине, у чијем атару се налази манастирз, и који су највећим делом и чланови Одбора, јесте да се поред храма уреди и направи мањи плато који би служио за одржавање скупова и свечаности под окриљем манастира.

Преосвећени Епископ Атанасије је са пажњом саслушао све што су му парох и мештани пренели, похвалио њихову бригу и старање за светињу коју имају у својој непосредној близини и благословио њихову намеру и жељу да све додатно уреде и санирају.

+ + +

Манастир Светих апостола Петра и Павла – Пустиња, налази се у долини Карошевске или Пустињске реке, некад зване Светачица, у селу Карошевине, недалеко од Велике Жупе, код Пријепоља. Потиче из 14. века. Порушен пред крај седамнаестог века и био у рушевинама све до 2003. године, када је почела његова обнова. У црквеним књигама из прве половине 20. века великожупски парохијани воде се при храму Светог Петра у Пустињи што значи да до изградње храма у Великој Жупи овај манастир има улогу парохијске цркве. Обновљен и освештан 12. јула 2006. године.