Епископ Атанасије одржао састанак са вероучитељима Епархије милешевске

Након Божанске Литургије, у недељу 29. августа 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије одржао је, у гостопримници манастира Милешеве, радни састанак са вероучитељима Епархије милешевске.

Састанак је почео молитвом и благословом. Након отпеваног тропара Светом Сави Српском Преосвећени је благословио почетак данашњег сабрања и у уводном излагању предочио вероучитељима какви се задаци стављају пред њих у наредној школској години: – Састали смо се данас да би смо са благословом почели рад који нам предстоји и да замолимо Бога да нас снабде мудрошћу и свим оним потребним врлинама знања и љубави, које желимо пренети у школи на млађе генерације. Да нас Господ обогати својом благодаћу, укључујући ту и знање, добре намере, слогу. Онај садржај вере који црпимо из Јеванђеља и из Предања Цркве, из живота Цркве, да буде жив у нама самима, тако да га као живу стварност можемо предавати другима.

– Требамо бити свесни да је рад који обављамо пре свега мисија Цркве, и да би смо правилно обављали ту мисију морамо заиста бити снабдевени знањем. Осим тога потребно је унети и своје време у обављање тог задатка. Посебно је важно наглашавати да сте ви као вероучитељи тај спој између световног и црквеног.

– Ако немате оваплоћено Јеванђеље у себи, у своме животу, онда би се то кобно одразило на средину у којој сте, на генерације којима желимо дати оно што је најбоље, и да их укључимо у живи живот Цркве.

– Овај наш простор на коме живимо има, можда, више потребу да се обрати пажња на ту природу Цркве, предањско схватање Цркве, структуру Цркве, учење, благодатни живот. Неопходно је да се види да љубав Христову имамо у себи, према браћи својој, према Господу, да разумевамо једни друге, да волимо једни друге. И што више будемо напредовали у томе више ћемо имати успеха у том послу вероучитељском који је пред нама, поучио је Епископ Атанасије присутне вероучитеље.

Координатор за веронауку Епархије милешевске протојереј Игор Ерић пожелео је, најпре, свима срећан почетак нове школске године а затим указао на неке детаље вероучитељског рада на које би требало посебно обратити пажњу. Препоручио је да призив Светог Духа на почетку школске године сви треба да обавимо у нашим храмовима, у договору са старешинама храмова и у договору са децом. Указао је затим и на неке недостатке који би се могли појавити у току рада у школама и позвао да сви вероучитељи на време сагледавају могуће потешкоће како би се на најадекватнији начин могле спречити или решити.

Неки од вероучитеља су, поучени досадашњим искуством, указали на могуће потешкоће које се могу јавити на почетку и препоручили начине њиховог превазилажења. Једна од потешкоћа која ће се и ове године поновити јесте недостатак уџбеника веронауке, што унеколико отежава рад и ученицима и вероучитељима, али се сви надају да ће то ускоро бити превазиђено.

О. Игор је затим свим вероучитељима поделио решења о постављењима на дужност вероучитеља, која Епархија доноси пред почетак сваке школске године, пожелео свима успешан рад и захвалио на труду и ревности у досадашњем раду.

Како је почео, састанак је тако и завршен, молитвом и благословом Епископа Атанасија.