Љубав је темељ на коме почивају правилни односи, према Богу, према ближњем, према себи

У недељу 29. августа 2021. године Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Милешевске сестре предвођене игуманијом Аквилином одговарале су на прозбе и јектеније.

Тумачећи вернима прочитани одељак из Светог Јеванђеља Преосвећени Епископ Атанасије је рекао: – Највеће поучење које можемо имати јесте поучење у Светом Јеванђељу. Сваки догађај који је у Јеванђељу описан довољан је да окупира сву нашу пажњу и да се наше очи усмере на њега, и да га посматрају целог живота а не само један дан. И свака реч која је у Јеванђељу написана привлачи неодољиво својим значењем да је задржимо у срцу своме и да о њој размишљамо по цео дан, па и целога живота.

– Господ је објаснио својим ученицима да се све болести људске одгоне и исцељују, да се свака неправилност у животу људскоме отклања, вером човека у Бога, поверењем у Бога. Јер, Бог заводи ред. Он је творац света, Он је створио законе, одредио начин живота, кретања, свакој сили. А поремећај је дошао у људску природу, и у целу природу, због греха човековог, због његовог неправилног односа. Све се може свести у неколико речи: Грех је неправилност односâ. Неприродан однос према Богу, Саздатељу творевине, Управитељу света, Оцу небескоме, неправилан однос према људима, неправилан однос према себи.

– Правилан однос био би у љубави, према Богу, према ближњем, у способности себе жртвовања ближњему, а не жртвовања других себи. Љубав је темељ на коме почивају правилни односи, према Богу, према ближњем, према себи. Правилност и разумност јесте у томе да себе познамо, да нађемо своје право место у овоме животу, у овоме простору, у овоме времену.

– Неопходно је да дозволимо да Господ Христос у свему буде први, и на то треба подсећати непрестано. Сва разумност и све здравље састоји се у томе да Господу нашем дамо прво место, нагласио је Епископ Атанасије.