Епископ Атанасије освештао Часни Крст у Горњој Бистрици

На Празник Рођења Светог Јована Крститеља, 7. јула 2018. године, у послеподневим часовима, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије освештао је Крст у селу Горња Бистрица код Нове Вароши. Овом чину присуствовао је и председник општине Нова Варош г. Радосав Васиљевић.

На лицима мештана видела се велика радост, најпре због доласка њиховог духовног пастира по први пут у село, али и због тога што се крст налази на месту на коме се они сабирају на светковину села – заветину, о којој су се и њихови преци раније сабирали, узносећи своје молитве Господу да им подари здравља и напретка, да благослови напредак плодова земље њихове и сачува њихова стада.

Поучавајући сабрани народ о значају Крста, Преосвећени Владика је рекао да је Крст застава око које се окупљамо и подсећамо ко смо и шта смо, да смо Срби, да смо хришћани: – Што се више будемо овде окупљали остајаћемо и свеснији, живљи и сложнији. Војска која се често окупља и постројава, не зна за поразе. То су рекли искусни генерали, и то важи и за нас овде који се окупљамо око Крста. Они који се око Крста окупљају не могу ишчезнути, трајаће ма колико изгледало некада да пролазимо кроз непроходне теснаце. Крст Господњи је символ хришћанства, символ борбе и извор снаге, и зато ћемо успети.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку