Кроз покајање се отварамо према Богу

На Празник Рођења Светог Јована Крститеља, 7. јула 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у манастиру Милешеви.

Саслуживали су настојатељ манастира Бање архимандрит Теофило, духовник манастира Милешеве архимандрит Леонтије, пензионисани свештеник протојереј-ставрофор Милован Пузовић, архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, и протођакон Никола Перковић. За певницом је одговарало сестринство манастира Милешеве, предвођено игуманијом мати Аквилином.

Велики број верујућих приступио је Светом Причешћу са страхом Божијим, вером и љубављу. Након заамвоне молитве Преосвећени Епископ је освештао славски колач и жито. Проповедајући повереној му пастви, рекао је да Светог Јована две ствари чине великом историјском личношћу, дошао је да најави долазак Сина Божијег, да укаже на Њега, и да нама каже како да га прихватимо, како да ступимо у заједницу са Сином Божијим, како да постанемо корисници онога што Он доноси, а доноси Царство небеско: -Покајање је отварање врата у себи за Небо, за живот вечни. Трагедија људи је у томе када цео живот проведу затворених врата у себи. Сунце сија, али ако прозор није отворен светлости у соби нема. Небо је отворено и сија јер је Син Божији дошао, а човек који није отворио врата у себи за Небо и даље остаје затворен, и он није корисник те нове стварности. Кроз покајање се отварамо према Богу, и кроз то сагледавамо где се налазимо, да ли смо пред Богом или смо далеко од Њега. Када видимо где стојимо онда се Богу приближавамо. Ако видимо да смо на погрешном путу, стајемо на прави пут. Ако видимо да смо болесни онда прилазимо Лекару. Ако видимо да грешимо, одричемо се греха. То је покајање.

Потом је Епископ Атанасије са сарадницима, поводом Дана општине Пријепоље, присуствовао и свечаној седници Скупштине општине.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку