Епископ Атанасије посетио Пљевља

У склопу обележавања празника великог угодника Божијег Светог Василија Острошког Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је у петак, 12. маја 2023. године, у поподневним часовима, посетио Пљевља. Том приликом освештао је славске дарове и пререзао славски колач у просторијама Општинског одбора странке Нове српске демократије, који Светог Василија Острошког славе као своју Крсну славу.

Честитајући славу члановима, симпатизерима и пријатељима странке Преосвећени је рекао: – Окупили смо се данас овде зато што поштујемо Светог Василија Острошког, он нас је сабрао. Он је, како каже похвална песма њему у част, од своје младости себе потпуно предао Богу, угледао се на Њега, стекао Његове особине и због тога Господ је њега дао да он буде нама узор, да се угледамо на њега.

– Његове основне особине су Богољубље и човекољубље, служење човечанству и роду своме. Живео је за Бога и за ближњега. Стицао је знање, стицао мудрост, најпре од својих родитеља у својој постојбини а потом и путовао по православном истоку и стекао најбоља знања и умећа онога времена.

Владика је потом похвалио присутне општинске руководиоце Општине Пљевља на челу са председником др Дариом Вранешом који су се заветовали служити  Богу и роду своме,  и који су већ постигли велике резултате: – То показује и ово сабрање на коме смо данас, јер је оно под покровитељством Светог Василија Острошког, није само у оквиру неке странке, па тако данашњи празник постаје и слава целог града Пљеваља. Зато свима честитам и верујем да Свети Василије никога од овде присутних неће оставити без свога благослова и неког свог духовног дара, поручио је Епископ Атанасије.