Епископ Атанасије дочекао пљеваљску литију за одбрану светиња

Фото: Веселин Драгаш

Пресвета, Пречиста, Преблагословена и славна Владичица наша Богородица и Увекдјева Марија, сабрала је на свој Празник Успења, 28. августа 2020. године, велики број верног народа пљеваљског краја у литији за одбрану православних светиња у Црној Гори.

На радост окупљених, литију је код цркве Свете Петке дочекао Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије, који скоро шест месеци није могао обићи поверену му паству у граду на Брезници и његовој околини, због мера Владе Републике Црне Горе поводом пандемије корона вируса.

Окупљени грађани прошли су устаљеном маршрутом, узвикујући нову, већ познату српску крилатицу: Не дамо светиње. И овог пута виориле су се црквене заставе, заставе са ликовима Патријарха Варнаве, Владике Петра II Његоша, а тробојка и званична црногорска застава биле су симболично привезане. Верници су носили и велику тробојку дугачку 200 метара. Шетња је протекла у миру, а испред Цркве Свете Петке окупљенима се обратио Владика милешевски Атанасије, који је позвао грађане да у што већем броју изађу на изборе.

– Господ рече будите мудри као змије и безазлени као голубови. Да чувамо у љубави и мудрости јеванђељској слогу и мир, а уз Божију победу и ми побеђујемо, јер љубав, правда, мир од Бога су – поручио је Владика Атанасије.

Предраг Цвијовић говорио је у своје име и у име одборника који су напустили ДПС Срђана Пивљанина и Војислава Зиндовића: – Пред нама се поставио избор два пута, од једног се морало одустати. Одустали смо од партије, напустили смо партију. Изабрали смо цркву, изабрали смо вјеру, изабрали смо Христа, изабрали смо Бога.

Он је замолио све православне хришћане да не узнемиравају душе својих предака плашећи се и пристајући на ситне интересе и уцене разарањем сопствене душе и поручио им да буду чисти пред собом и пред Богом. Истакао је да је спорни Закон о слободи вероисповести нови почетак удара на православље. На крају свог обраћања грађане је позвао да у недељу изађу на изборе и гласају по сопственој савести.

Окупљене је поздравио и Милинко Газдић, члан Црквеног одбора при Цркви Свете Петке, који је истакао да су Пљевљаци током литија показали достојанство, понос, храброст и веру: – Уз благослов нашег Владике, Митрополита, Патријарха, нашег свештенства ми смо стоички издржали све. Кренули смо од Таре прије осам мјесеци, гдје смо показали сву одлучност и храброст како се брани Српска црква, вјера, част, понос и достојанство.

Он је окупљеним грађанима поручио да у недељу изађу на изборе и гласају за оне који су стали у одбрану светиња.