Епископ Атанасије прославио имендан

На дан молитвеног сећања на дивног угодника Божијег, Светог Атанасија Великог, 15. маја 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије прославио је свој имендан. Тим поводом Епископ је у Спасовој цркви манастира Милешеве служио Божанску Литургију уз саслужење архимандрита Леонтија и протођакона Николе Перковића.

Литургијску радост увећали су православна браћа и сестре из Русије који су на свом поклоничком путовању посетили и ову светињу. Неки од њих су били причасници Тела и Крви Господње.

Подсећајући сабране на житије овог великог светила Цркве Христове, Преосвећени Епископ је рекао да је Свети Атанасије од 46 година колико је био на епископској катедри, 15 година провео у прогонству, али се враћао тријумфално: -Никада није клонуо, није очајавао нити се поколебао. Најтежа страдања биле су клевете на њега. Зашто су клевете најтежа страдања? Зато што клевете погађају не само њега, него и верни народ Божији. Када лажете о светитељу, то не бива уперено само против њега, као израз мржње према њему, него то нарушава Цркву као заједницу јер се многи отрују том лажју. И сада он, стуб Православља, када буде оклеветан онда верни који се уздају у њега бивају поколебани, а то непријатељ баш и жели да постигне. За Светог Атанасија је од јеретика речено да је живео нечасним животом, да је имао нечасне везе са некаквом женом. Међутим када је дошао нови цар и створила се могућност да се то испита, онда су довели ту жену, за коју кажу да је са њом згрешио, у маси народа она није знала ко је Атанасије, никада га није срела у животу. Толико су дрски и злобни јеретици да што више зла измисле они себи више честитају. Борац Христов све то мора да има у виду и да пева оно што је речено од стране цара песника да ће грешници пасти у мрежу коју су сами исплели и  не треба праведник да се секира него само да има наду у Бога, и из тих теснаца и мрежа извешће га Господ, само ако се нада у Њега.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку