Епископ Атанасије служио у манастиру Бања код Прибоја

Четврте недеље по Духовима, 10. јула 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Светог Николаја у Прибојској Бањи. Саслуживали су парох прибојски протојереј-ставрофор Ранко Милинчић, настојатељ манастира Светог Николаја јеромонах Јован и протођакон Иван Савић.

У пастирској беседи Епископ је између осталог рекао: – Позвао бих вашу пажњу на ону духовну храну коју смо примили слушајући читање из Светог Јеванђеља. И данас је читано о ономе што говори и што чини Господ наш Исус Христос, тако да смо кроз то могли још више да се упознамо са Њиме, са Његовом личношћу. А то је најважније, да се са Њиме добро упознамо, да чујемо Његов глас, да видимо шта Он чини, да разумемо и запамтимо оно што Он говори.

– Господ наш дошао је у овај свет као Пастир, то је основна црта Његове нарави. Пастир значи много више него лекар. Лекар може да вас излечи, да вас подигне, а Пастир може да вас упути правим путем, Пастир може да вас пронађе изгубљеног. Господ Христос је тако и описан, хиљадама година пре Његовог доласка: Он ће наћи своје овце, изгубљене у шуми живота, где људи заводе људе својим учењима и својим злим намерама. Он је Пастир, Он има и штап којим разбија чопоре вукова и одгони их од Свога стада. И не само то. Он и лично слабости наше узе на себе, јер, ми смо створења Његова и Он нас тако прихвата, тако нас осећа, као своју децу.

– Господ наш Исус Христос види сваког човека и свако пред Њим има вредност. Он је наш Предводитељ. И као што је слугу капетановог исцелио Он ту стоји да би непрестано исцељивао, међу нама, у нама, да буде наш Предводник, да бисмо се ми Њему обраћали, исто као и онај капетан. Он је ту да бисмо Га могли дозвати, Њему се обраћати, Њега дозивати и Њега имати за свога Предводника, за свога Пастира, за свога Учитеља.

– Данас, у овој шуми великој, великих ауторитета, великих људи, приметимо Највећега, Господа нашег Христа, који се истиче својом добротом, Божанском свемоћу и мудрошћу. Он се може дозвати, Он жели да му се обраћамо. Имајмо га за Учитеља, за Лекара и за Путеводитеља. Онога који ће наше непријатеље размицати десно и лево, таму обасјавати Светлошћу, поручио је присутнима Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку